Koneet & autot

Tiesitkö? Jos ajat tarkoituksella ojaan, voit saada siitä sakot

Kyselytutkimuksen mukaan asiasta ei tiedä noin kolmannes suomalaista.
Markku Vuorikari
Huolimattomuuden aiheuttamasta tai tahallisesta ulosajosta sakotetaan aina silloin, jos ulosajolle ei löydy mitään perusteltavaa syytä. Kuvituskuva.

Tieliikenne- ja rikoslain mukaan itse aiheutetusta ulosajosta voidaan sakottaa, vaikka tapahtumasta ei aiheutuisi vahinkoa sivullisille. Korjaamoketju Autoklinikan tilaama kyselytutkimus paljastaa, että noin kolmannes suomalaisista autoilijoista ei tästä sakkomahdollisuudesta tiedä.

Itse aiheutetun ulosajon sakkomahdollisuus on hieman paremmin tiedossa miehillä, sillä heistä 25 ei tiennyt kyselyssä tiennyt asiaa. Naisilla vastaava luku oli 38 prosenttia.

Huolimattomuuden aiheuttamasta tai tahallisesta ulosajosta sakotetaan aina silloin, jos ulosajolle ei löydy mitään perusteltavaa syytä. Tällöin kyse voi olla joko tieliikennelaissa säädetystä liikennerikkomuksesta tai rikoslaissa säädetystä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Jälkimmäisen puolelle mennään, jos ulosajo olisi olosuhteet huomioon ottaen voinut aiheuttaa vaaraa myös toisen henkilön turvallisuudelle.

Mikäli kyse on pakkotilateosta, jossa tienkäyttäjällä ei ole ollut mahdollisuutta toimia toisin, sakkoa ei luonnollisestikaan anneta. Yleisin esimerkki tästä on tilanne, jossa autoilija ajaa autonsa ojaan, jotta hän välttäisi kolarin.

"Ulosajotilanteita tarkastellaan ja arvioidaan aina kokonaisuuksina inhimillisine syineen. Poliisi voi tätä kautta päätyä huomautuksen antamiseen myös tilanteessa, jossa sakottaminenkin olisi lain silmissä mahdollista", poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Kyselytutkimuksen toteutti markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Siihen vastasi yhteensä 1064 mannersuomalaista ja otos kerättiin viikoilla 5-7 internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Lue lisää