Koneet & autot

Toyota myi parhaiten viime vuonna

Uusia autoja rekisteröitiin enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 2011.
Jarmo Palokallio
Toyota Land Cruiser kallistui syyskuun veromuutoksen jälkeen kovimmillaan noin 14 000 eurolla. Joulukuun korjausliikkeen jälkeen se halpeni noin 7 000 eurolla.

Viime vuoden ensirekisteröinnit nousivat 120 499 henkilöautoon. Edellisen kerran 120 000 auton raja ylittyi vuonna 2011. Vuoden myydyin automerkki oli Toyota.

Syyskuun alussa autokauppaa sotki uuteen päästömittaustapaan ja sen mukaiseen verotukseen siirtyminen. Se iski ennakkolupausten vastaisesti keski- ja suuripäästöisiin autoihin.

Autoverotusta oikaistiin joulukuun alusta, mutta muutos ei ehtinyt vaikuttaa joulukuun rekisteröinteihin. Ne jäivät 6 159 henkilöautoon, mikä on lähes neljänneksen viime vuoden joulukuuta vähemmän.

Tänä vuonna autoveroa alentaa hallitusohjelman mukainen vuoden alussa tehtävä veronalennus.

Viime vuoden autokaupassa parhaiten pärjäsi Toyota, joka rohmusi lopulta lähes 13 prosentin markkinaosuuden. Toiseksi tuli Volkswagen 11 prosentin osuudella. Kolmas oli Skoda 10 prosentilla.

Kymppikärjen automerkeistä takkiin ottivat saksalaiset Opel, Mercedes-Benz ja Audi sekä korealainen Kia. Haastajista Hyundai myi puolet viimevuotista paremmin.

Automalleista suosituin oli Nissan Qashqai. Sitä myytiin rajusti etenkin ennen syyskuun alun veromuutosta. Kymppikärjen kovimmat nousijat olivat Ford Fiesta, Volvo XC60 ja Volkswagen Polo.

Joulukuussa eniten rekisteriin laitettiin Renault Clioa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi autoja myydään nyt nollakorolla? – osa autokauppiaista tyrmää nollakorkokampanjat

Suomalaiset ostivat 1000 sähköautoa puolessa vuodessa

Kesko laajentaa autokauppaansa rajusti: Kaappasi Volkswagen-, Audi- ja SEAT-liiketoiminnot Laakkoselta