Koneet & autot

Ajoneuvoyhdistelmien enimmäispituus kasvaa 34,5 metriin – muutos hyödyttää lähes puolta kaikista maanteiden tavarakuljetuksista

Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi, että ajoneuvoyhdistelmien pituuksien muutoksilla saavutetaan merkittäviä hyötyjä erityisesti merikonttien kuljetuksessa, kappaletavaraliikenteessä ja elintarvikekuljetuksissa.
Jussi Laukkanen
Ennen asetusmuutosta nykyisistä poikkeavan mittaisia ja painoisia niin sanottuja HCT-rekkoja on kokeiltu vuodesta 2013 lähtien.

Ajoneuvoyhdistelmien suurin sallittu pituus tieliikenteessä nousee 25,25 metristä 34,50 metriin. Suurin sallittu massa 76 tonnia säilyy ennallaan. Lisäksi tiellä saa jatkossa käyttää uudentyyppisiä, nykyisistä poikkeavia ajoneuvoyhdistelmiä.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo, että valtioneuvoston asiaa koskeva asetus tulee voimaan 21. päivä tammikuuta.

Ministeriö arvioi, että ajoneuvoyhdistelmien pituuksien muutoksilla saavutetaan merkittäviä hyötyjä erityisesti merikonttien kuljetuksessa, kappaletavaraliikenteessä ja elintarvikekuljetuksissa. Kyseiset kuljetustyypit edustavat lähes puolta maanteiden tavaraliikenteestä.

Muun ajoneuvon kuin linja-auton suurin tiellä sallittu pituus nousee 12 metristä 13 metriin, puoliperävaunun uusi vetopituus on 18 metriä ja varsinaisen perävaunun pituus 16 metriä.

Kuorma-auton ja puoliperävaunun yhdistelmän suurin sallittu pituus nousee 16,50 metristä 23 metriin. Auton ja keskiakseliperävaunun yhdistelmän suurin tiellä sallittu pituus on jatkossa 20,75 metriä. Nykyisin sen suurin sallittu pituus on 18,75 metriä.

Ennen asetusmuutosta nykyisistä poikkeavan mittaisia ja painoisia niin sanottuja HCT-rekkoja on kokeiltu vuodesta 2013 lähtien.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi LVM ehdottaa taas bensiini- ja dieselautojen kieltoa ja tiemaksua? Ylijohtaja vastaa

LVM:n virkamiehet julkaisivat toiveensa seuraavalle hallitukselle: Uudet bensiini- ja dieselautot kielletään, oman auton käytön kannustimet pois, kilometripohjainen tiemaksu käyttöön

Ministeriö ehdottaa: Yli 40-vuotiaat autot vapautetaan määräaikaiskatsastuksesta