Koneet & autot

Ajoneuvoyhdistelmien enimmäispituus kasvaa 34,5 metriin – muutos hyödyttää lähes puolta kaikista maanteiden tavarakuljetuksista

Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi, että ajoneuvoyhdistelmien pituuksien muutoksilla saavutetaan merkittäviä hyötyjä erityisesti merikonttien kuljetuksessa, kappaletavaraliikenteessä ja elintarvikekuljetuksissa.
Jussi Laukkanen
Ennen asetusmuutosta nykyisistä poikkeavan mittaisia ja painoisia niin sanottuja HCT-rekkoja on kokeiltu vuodesta 2013 lähtien.

Ajoneuvoyhdistelmien suurin sallittu pituus tieliikenteessä nousee 25,25 metristä 34,50 metriin. Suurin sallittu massa 76 tonnia säilyy ennallaan. Lisäksi tiellä saa jatkossa käyttää uudentyyppisiä, nykyisistä poikkeavia ajoneuvoyhdistelmiä.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoo, että valtioneuvoston asiaa koskeva asetus tulee voimaan 21. päivä tammikuuta.

Ministeriö arvioi, että ajoneuvoyhdistelmien pituuksien muutoksilla saavutetaan merkittäviä hyötyjä erityisesti merikonttien kuljetuksessa, kappaletavaraliikenteessä ja elintarvikekuljetuksissa. Kyseiset kuljetustyypit edustavat lähes puolta maanteiden tavaraliikenteestä.

Muun ajoneuvon kuin linja-auton suurin tiellä sallittu pituus nousee 12 metristä 13 metriin, puoliperävaunun uusi vetopituus on 18 metriä ja varsinaisen perävaunun pituus 16 metriä.

Kuorma-auton ja puoliperävaunun yhdistelmän suurin sallittu pituus nousee 16,50 metristä 23 metriin. Auton ja keskiakseliperävaunun yhdistelmän suurin tiellä sallittu pituus on jatkossa 20,75 metriä. Nykyisin sen suurin sallittu pituus on 18,75 metriä.

Ennen asetusmuutosta nykyisistä poikkeavan mittaisia ja painoisia niin sanottuja HCT-rekkoja on kokeiltu vuodesta 2013 lähtien.

Lue lisää

Raskaan liikenteen uhkeimmat luomukset kurvaavat elokuussa Alahärmään: Power Truck Show kasvaa isoksi jälleen

Valtioneuvoston asetus vesittää laajakaistalain

Myös kasvihuonekaasujen tupruttelu vähenee, kun koolla on väliä – pitkät yhdistelmät laskevat rekkarallin määrää teillä

Näin Yle vetoaa liikenne- ja viestintäministeriöön kirjeitse – tavoitteena "lopettaa tv-jakelu perinteisissä maanpäällisissä tv-verkoissa"