Koneet & autot

Ajokeli on tänään huono, kuudessa maakunnassa jopa erittäin huono – myös moni juna ja lento myöhässä

Etelä- ja Kaakkois-Suomessa ajokeli muuttuu Ilmatieteen laitoksen mukaan aamupäivästä alkaen jopa erittäin huonoksi lumipyryn takia.
LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Ajokeliä heikentävät lumisade, pöllyävä lumi ja lauhtuva sää.

Tänään on huono ajokeli lähes koko maassa. Ajokeliä heikentävät lumisade, pöllyävä lumi ja lauhtuva sää.

Etelä- ja Kaakkois-Suomessa ajokeli muuttuu Ilmatieteen laitoksen mukaan aamupäivästä alkaen jopa erittäin huonoksi lumipyryn takia. Erittäin huonon ajokelin varoitus on voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Huonon ajokelin varoitus on voimassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Myöhäisillan lumipyryn jälkeen lumisateessa on nyt meneillään rauhallisempi vaihe. Toinen aalto sakeampaa lumipyryä Uudellamaalla voi olla tiedossa iltapäivästä lähtien.

"On mahdollista, että lumisade voimistuu iltapäivän tai illan aikana. Ajoituksessa on vähän epävarmuuksia. Lumituiskua on tänäänkin, mutta tuulen ei pitäisi olla tänään niin voimakas kuin eilen illalla", kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

"Onneksi tässä nyt tuli vähän taukoa, jotta auraajat varmaan saavat yhden lumikerroksen pois tieltä."

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kovimmat pyryt saattavat osua maan itäosaan.

Sää on vaikuttanut myös raideliikenteeseen, ja yön aikana suuri osa kaukojunista on ollut myöhässä. Seitsemältä aamulla 40 prosenttia kaukojunista ja melkein joka viides lähijuna oli myöhässä aikataulusta. Jo etukäteen oli peruttu kaikki lähiliikenteen D-junat Riihimäen ja Helsingin välillä.

Tieliikennekeskuksesta kehotettiin varaamaan tavallista enemmän aikaa työmatkoihin ja liikenteeseen.

Lämpötilat kohoavat tänään koko maassa edellispäiviin verrattuna. Etelässä lämpötilat ovat muutaman pakkasasteen ja kymmenen pakkasasteen välillä, lauhinta on lounaisrannikolla. Maan keskiosassa on päivällä enimmillään 15 pakkasastetta, Lapissa reilut 20.

Finnair tiedottaa verkkosivuillaan, että sääolosuhteet rajoittavat liikennettä ja vaikeuttavat toimintaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Yhtiön mukaan asiakkaiden kannattaa varautua viivästyksiin ja muutoksiin erityisesti aamun ja iltapäivän aikana.

Aamuseitsemän aikaan Helsinki-Vantaan lennoissa oli jo useita viivästyksiä. Muutamissa lennoissa lähtöaika on viivästynyt yli tunnilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskisessä Suomessa voi olla vaarallisen liukas ajokeli aamulla

Lunta satanut enimmillään yli 10 senttiä – sateet jatkuvat Itä-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Lumipyry ja kylmenevä sää vaikeuttavat liikennettä tänään