Koneet & autot

Turvavyö unohtuu edelleen liian monelta: Pahin tilanne taajamissa liikkuvissa pakettiautoissa

Turvavyön käyttöaste on kuitenkin parantunut vuosien mittaan hitaasti mutta varmasti.
Jaana Kankaanpää
Liikenneturvan tekemien seurantojen perusteella turvavöiden käytöstä huolehditaan taajamien ulkopuolella hieman taajamia paremmin.

Turvavyön käyttöaste on parantunut vuosien mittaan hitaasti mutta varmasti. Liikenneturvan seurantojen perusteella etupenkillä vyö kiinnitetään silti yhä ahkerammin kuin takapenkillä.

Vuonna 2018 taajamassa ajettaessa turvavyön kiinnitti henkilöauton etupenkkiläisistä 94 prosenttia ja takapenkkiläisistä 88 prosenttia. Pakettiautolla kulkevilla sen sijaan on vieläkin enemmän kirittävää, sillä heistä vain 77 prosenttia eli neljä viidestä kiinnittää turvavyön.

Taajamien ulkopuolella turvavyötilanne on hieman parempi, sillä siellä turvavöitä käytti etupenkkiläisistä 95 prosenttia ja pakettiautossa matkustavista 83 prosenttia

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara iloitsee, että valtaosalla turvavyön käyttö näyttää olevan rutiinia. Vuodesta toiseen takapenkkiläiset jäävät kuitenkin jälkeen, vaikka takapenkin turvavyön käyttövelvoite on takseissakin ollut voimassa jo 25 vuotta.

"Kiinnitetyn turvavyön soisi tulevan tavaksi myös takapenkillä. Takapenkkiläisten vyöttömyys nimittäin vaarantaa, heidän itsensä lisäksi, myös auton muut matkustajat, mitä ei välttämättä tulla niin ajatelleeksi. Tarpeeksi rajussa kolarissa turvavyötön takapenkkiläinen voi sinkoutua edessä matkustavan päälle", Elovaara muistuttaa tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kyselytutkimuksen ikävä tulos: Kolmannes naisista on kohdannut ennakkoluuloja ajotaitojaan kohtaan

Kuollut kulma voi yllättää – katso havahduttava video

Liikenneturva julkaisi opasvideon kaksikaistaisista liikenneympyröistä – Katso pärjäisitkö niillä opeilla näissä suurkaupunkien risteyksissä?