Koneet & autot

Turvavyö unohtuu edelleen liian monelta: Pahin tilanne taajamissa liikkuvissa pakettiautoissa

Turvavyön käyttöaste on kuitenkin parantunut vuosien mittaan hitaasti mutta varmasti.
Jaana Kankaanpää
Liikenneturvan tekemien seurantojen perusteella turvavöiden käytöstä huolehditaan taajamien ulkopuolella hieman taajamia paremmin.

Turvavyön käyttöaste on parantunut vuosien mittaan hitaasti mutta varmasti. Liikenneturvan seurantojen perusteella etupenkillä vyö kiinnitetään silti yhä ahkerammin kuin takapenkillä.

Vuonna 2018 taajamassa ajettaessa turvavyön kiinnitti henkilöauton etupenkkiläisistä 94 prosenttia ja takapenkkiläisistä 88 prosenttia. Pakettiautolla kulkevilla sen sijaan on vieläkin enemmän kirittävää, sillä heistä vain 77 prosenttia eli neljä viidestä kiinnittää turvavyön.

Taajamien ulkopuolella turvavyötilanne on hieman parempi, sillä siellä turvavöitä käytti etupenkkiläisistä 95 prosenttia ja pakettiautossa matkustavista 83 prosenttia

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara iloitsee, että valtaosalla turvavyön käyttö näyttää olevan rutiinia. Vuodesta toiseen takapenkkiläiset jäävät kuitenkin jälkeen, vaikka takapenkin turvavyön käyttövelvoite on takseissakin ollut voimassa jo 25 vuotta.

"Kiinnitetyn turvavyön soisi tulevan tavaksi myös takapenkillä. Takapenkkiläisten vyöttömyys nimittäin vaarantaa, heidän itsensä lisäksi, myös auton muut matkustajat, mitä ei välttämättä tulla niin ajatelleeksi. Tarpeeksi rajussa kolarissa turvavyötön takapenkkiläinen voi sinkoutua edessä matkustavan päälle", Elovaara muistuttaa tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Traktorin suuntamerkki vasemmalle ei ole kehotus ohittamiseen" – Osaatko ohittaa maatalouskoneet turvallisesti?

Autoilija, koulu alkaa! – Kyselyn mukaan kaksi viidestä suomalaisesta on joutunut suojatiellä vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen

Suomalaiset pysähtyvät nyt punaisiin liikennevaloihin paremmin kuin koskaan 25 vuoden aikana