Koneet & autot

Uusi toimitusjohtaja virittää Sampo-Rosenlewia iskuun – pari viime vuotta ollut porilaisyhtiölle vaikeaa aikaa

Intialaisen omistajan osuus kasvoi viime vuoden lopulla 49 prosenttiin. Leikkuupuimurien kaupassa nähdään jo valonpilkahduksia.
Lari Lievonen
Sampo-Rosenlewin liikevaihdosta leikkuupuimurit ovat muodostaneet noin 70 ja metsäkoneet 30 prosenttia.

Metsäkonevalmistaja Logsetin toimitusjohtajan paikalta Sampo-­Rosenlewin toimitusjohtajaksi helmikuun alussa siirtyvä Jussi Malmi, 49, ryhtyy laittamaan porilaisyhtiötä jälleen iskukuntoon.

Sampo-Rosenlewin nykyinen toimitusjohtaja Jali Prihti jatkaa yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Leikkuupuimureita ja metsäkoneita Porissa valmistavan ja noin 450 ihmistä työllistävän Sampo-Rosenlewin pari viime vuotta on ollut vaikeaa aikaa.

Noin 55 miljoonan euron liike­vaihdosta liiketappiota kertyi viitisen miljoonaa euroa vuonna 2017.

Liikevaihdon sukellukseen ja tuloksen heikkenemiseen suurin syy on ollut Prihtin mukaan leikkuupuimurikaupan hyytyminen yhtiölle tärkeissä öljyntuottajamaissa.

Tilanne on kuitenkin paranemassa.

”Nyt on nähty ensimmäisiä valonpilkahduksia Algeriassa ja esimerkiksi Azerbaidžanissa, minne olemme saaneet merkittäviä kauppoja.”

Sampo-Rosenlewin tasetta vahvistettiin viime vuoden lopulla, kun yhtiön intialaisen omistajan Mahindra&Mahindran omistusosuutta kasvatettiin suunnatulla osakeannilla 35 prosentista runsaaseen 49 prosenttiin.

Prihtin suvun Timolle ja Jalille jäi osakeannin jälkeen edelleen vajaan 51 prosentin osuus yhtiöstä.

Sampo-Rosenlewin liikevaihdosta leikkuupuimurit ovat muodostaneet noin 70 ja metsäkoneet 30 prosenttia.

Leikkuupuimureita yhtiö valmisti parhaimmillaan noin 500 vuodessa, sen lisäksi toimitettiin vielä puolivalmisteita muualla koottavaksi.

Viime vuosina tuotantomäärä putosi noin 350 puimuriin.

Metsäkoneita Porissa on tehty vuodessa runsaat 80 ja tuotantoa ollaan nostamassa noin sataan koneeseen.

Aiemmin Sampo-Rosenlew teki vain pienehköjä metsä­koneita. Viime syksynä yhtiö esitteli Metko-tapahtumassa ensimmäiset järeämmät koneet: sekä kuormatraktorin että harvesterin. Niiden teknologia on peräisin Logmanin konkurssi­pesästä.

Jali Prihti työskenteli Sampo-Rosenlewin toimitusjohtajana vuodesta 2009 lähtien. Hänen isänsä Timo Prihtin toimitusjohtajuuskausi kesti vuodesta 1991 vuoteen 2009.

Jussi Malmilla on pitkä kokemus metsäkonealalta. Hän on työskennellyt Logsetin lisäksi muun muassa Fortacon, John Deeren ja Timberjackin palveluksessa.

Kiukaisista eli nykyisestä Eurasta lähtöisin olevalle Malmille uusi työnantaja on tuttu yhtiö parin vuosikymmenen takaa. ”Työurani alussa valmistumisen jälkeen olin Sampo-­Rosenlewilla töissä kaksi ja puoli vuotta”, Malmi kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ponssen Juho Nummela: Keski-Euroopan hyönteistuhot kuumentavat metsäkonekauppaa

Ponssen tilausvirta on erittäin hyvä ja liikevoiton odotetaan paranevan hieman – komponenttien saatavuudessa edelleen riskejä, mutta tilanne helpottuu

Kesla kohensi tulostaan – tilauskanta yhä historiallisen korkea