Koneet & autot

Tiesithän? Luminen rekisterikilpi voi johtaa sakkoihin

Päiväsakkoja voi rapsahtaa 4-12 kappaletta.
Kari Salonen
Lumen ei kannata antaa peittää rekisterikilpeä.

Teillä liikkujan näin talvella hyvä olla tietoinen siitä, että luminen rekisterikilpi voi johtaa sakkoihin.

Suomen lain mukaan jokaisen rekisteröidyn ajoneuvon tulee nimittäin olla aina tunnistettavissa rekisterinumerolla, joten rekisterinumeron peittyminen on periaatteessa rikesakon alainen asia.

Suomessa saa ajaa julkisilla teillä vain rekisteröidyillä ajoneuvoilla. Niinpä lumi tai lika johtaa sakkoihin.

"Lainsäädäntömme mukaisesti sakon voi saada, jos kilpi ei ole vaikeuksitta luettavissa. Poliisi antaa esimerkkeinä lumisuuden, likaisuuden, kilven vaurioituneisuuden, sijoittamisen ja kiinnittämisen", mobiilipysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin Suomen asiakkuuksista vastaava Joel Pallaskorpi kertoo tiedotteessa.

Pallaskorven mukaan valvontaa suorittava poliisi arvioi, onko esimerkiksi takarekisterikilpi pöllynnyt lumen peittämäksi kyseisen ajon aikana vai onko se ollut piilossa jo pidempään.

Ajoneuvon kuljettaja voi kesken matkan joutua puhdistamaan kilven. Lievimmillään tehtävä hoituu poliisin antaminen neuvoin, ohjein ja huomautuksin, mutta kyseessä voi olla myös ajoneuvorikkomus. Ajoneuvorikkomuksesta voidaan määrätä päiväsakkoja 4–12 kappaletta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Saako dronea käyttää metsästyksessä? Entä saako metsästyskiellossa oleva henkilö osallistua karhunmetsästykseen? Poliisi vastaa

Valehoitajan epäillään kavaltaneen vanhukselta tuhansia euroja Haukiputaalla

Helsingin Hietalahdessa ammuskeltu – kahdella loukkaantuneella ei hengenvaaraa