Koneet & autot

Auton ostajat jakautuvat kolmeen ryhmään: Mihin näistä sinä kuulut?

Autoalan tiedotuskeskuksen tutkimukset osoittavat, että uuden auton ostaja on useimmiten yli 50-vuotias mies. Naisia uuden auton ostajista on noin kolmannes.
Juha Sinisalo
Järkisyden lisäksi auton ostamisessa on kuitenkin kyse aina myös tunteista. Auton ostamiseen liittyy esimerkiksi vaihtelunhalua, uutuudenviehätystä ja elämyksellisyyttä. …

Suomalaiset voidaan auton ostajina jakaa autokaupan tilastojen perusteella karkeasti kolmeen ryhmään.

Yksi selkeä ryhmä on uuden auton ostajat. Lisäksi käytettyjä autoja suosivat voidaan jakaa vielä kahteen eri ryhmään.

Autoalan tiedotuskeskuksen tutkimukset osoittavat, että uuden auton ostaja on useimmiten yli 50-vuotias mies. Naisia uuden auton ostajista on noin kolmannes.

"Uuden auton ostajat perustelevat usein ostopäätöstään järkisyillä, kuten auton luotettavuudella, toimintavarmuudella, turvallisuudella, jälleenmyyntiarvolla ja polttoaineen kulutuksella. Monelle on myös tärkeää päästä valitsemaan autolleen mieltymystensä mukaiset lisävarusteet", Autoalan tiedotuskeskuksen liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja kertoo tiedotteessa.

Järkisyyt auton ostamisessa näkyvät myös esimerkiksi suhtautumisessa auton väriin. Suomessa autokaupoilla suositaan valkoista ja harmaan eri sävyjä, jotka ovat turvallisia valintoja auton jälleenmyyntiarvon kannalta.

Järkisyden lisäksi auton ostamisessa on kuitenkin kyse aina myös tunteista. Auton ostamiseen liittyy esimerkiksi vaihtelunhalua, uutuudenviehätystä ja elämyksellisyyttä.

Selvästi suurin autoilijoiden joukko ajaa meillä Suomessa melko vanhalla menopelillä. Liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä oli nimittäin viime vuonna 12,1 vuotta.

Autoalan tiedotuskeskuksen selvitysten mukaan käytetyn auton ostajat jakautuvat karkeasti niihin, jotka suosivat uudehkoja noin 3-6 -vuotiaita autoja sekä niihin, jotka etsivät autoa ostaessaan vähän vanhempaa, noin 8-12 -vuotiasta käytettyä autoa.

"Uudehkon ja kalliimman käytetyn auton ostajat korostavat usein käyttövarmuutta, luotettavuutta ja jälleenmyyntiarvoa. He ovat valmiita maksamaan näistä ominaisuuksista, mutta katsovat kuitenkin käytetyn auton ostamisen olevan taloudellisempaa kuin uuden auton ostaminen", Kalenoja kommentoi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haluatko suojella autosi maalipintaa talvella? Jos valitset vain yhden hoitotoimenpiteen, asiantuntijan mukaan valintasi on selkeä

Taloustutkijat: Polttoaineiden päästökauppa olisi halvin ratkaisu liikenteen päästöjen puolittamiseen – se rasittaisi kovimmin maaseudun asukkaita ja pienituloisia

Arvaatko missä maakunnassa on eniten henkilöautoja asukaslukuun nähden? Se ei todellakaan ole Uusimaa