Koneet & autot

Kuollut kulma voi yllättää – katso havahduttava video

Katveet edellyttävät kuljettajalta erityistä tarkkaavaisuutta kaistaa vaihdettaessa, oikealle käännyttäessä, liikkeelle lähdettäessä​ sekä peruutettaessa.
Markku Vuorikari
Ajoneuvon rakenteet ja jopa kuljettajien itse tekemät näkemäesteet, kuten erilaiset kilvet, kyltit, viirit sekä tasot haittaavat luotettavien havaintojen tekoa. Kuvituskuva.

Monen onnettomuuden taustalla on inhimillinen havaintovirhe, kun kuljettaja ei ole nähnyt lähestyvää kävelijää, pyöräilijää tai muuta liikkujaa. Henkilöautoilla ajaville on tuttu auton etupilarin peittämä kuollut kulma. Kuorma-autoissa ja muissa isommissa ajoneuvoissa tämä katve ulottuu myös suoraan ajoneuvon eteen.

Etäisyys vaikuttaa myös auton takana, kun ohjaamosta ei näe aivan yhdistelmän taakse hivuttautuneita ajoneuvoja tai ihmisiä. Katveeseen jää toisaalta myös ajoneuvon oikea sivu ja etukulma, mikä lisää riskejä etenkin oikealle kääntyessä.

”Jos raskaan kaluston kuljettamisesta ei ole kokemusta, monella voi olla se ajatus, että korkealta ohjaamosta näkee hyvin, ja katveet voivat tulla yllätyksenä. Ohjaamosta on hyvät näkymät, mutta ei ihan kaikkialle. Esimerkiksi jos et itse näe kuljettajaa, hänkään ei todennäköisesti näe sinua”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo toteaa tiedotteessa.

Vuoristo muistuttaa, että katveet edellyttävät kuljettajalta erityistä tarkkaavaisuutta kaistaa vaihdettaessa, oikealle käännyttäessä, liikkeelle lähdettäessä​ sekä peruutettaessa.

Rahtarit ry:n puheenjohtaja Timo Kima huomauttaa, että ajoneuvon rakenteet ja jopa kuljettajien itse tekemät näkemäesteet, kuten erilaiset kilvet, kyltit, viirit sekä tasot haittaavat luotettavien havaintojen tekoa.

"Ajoneuvojen peilivarustus on kehittynyt vuosien mittaan, mutta täyden hyödyn niistä saa vasta kun peilit ovat oikein säädetyt ja puhtaat", hän muistuttaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puolet autoilijoista tuntee liikenneraivoa – silti vain harva näyttää sitä

Liikenneturva kannustaa motoristeja: Tarkista ainakin näiden ajovarusteiden kunto ennen ajokauden alkua

Rauhallisuus on valttia pyöräilijän ohittamisessa – näin teet sen turvallisesti