Koneet & autot

Kisa oli äärimmäisen tiukka: Vuoden Auto 2019 on Jaguar I-Pace

Tänä vuonna äänestys oli kaikkien aikojen tasaisin, sillä kaksi parasta autoa päätyi tasapisteisiin.
Markus Pentikainen
Palkinnon vastaanotti Jaguar Land Roverin muotoilujohtaja Ian Callum.

Vuoden Auto on jälleen valittu. Automaailman pitkäikäisin ja arvostetuin palkinto jaettiin jo 56. kerran. Voiton vei tällä kertaa Jaguar I-Pace.

Tänä vuonna äänestys oli kaikkien aikojen tasaisin, sillä kaksi parasta autoa päätyi tasapisteisiin.

Kun kaikkien 60 tuomarin äänet oli laskettu, sekä Alpine A110 että Jaguar I-Pace olivat tasapisteissä 250 äänellä. Voittaja jouduttiin ratkaisemaan tasatilannetta käsittelevän sääntöpykälän perusteella. Tasatilanteessa voittajaksi kruunataan se auto, jolle tuomarit antoivat eniten ykkössijoja. Ykkössijoja Jaguarille kertyi 18 ja Alpinelle 16.

Vielä aivan terävimmän kärjen jälkeenkin oli tiukkaa, sillä kolmannelle sijalle päätynyt Kia Ceed hävisi voittajakaksikolle ainoastaan kolmella äänellä.

Äänestyksen ensimmäiselle kierrokselle osallistui 38 vuoden 2018 aikana esiteltyä ja myyntiin tullutta uutta automallia, joista seitsemän pääsi marraskuussa tehdyn äänestyksen perusteella finaalikierrokselle.

Toisella ja ratkaisevalla äänestyskierroksella kullakin tuomarilla oli käytettävissään yhteensä 25 ääntä, jotka piti jakaa vähintään viidelle autolle. Kunkin tuomarin oli nostettava yksi auto voittajaksi, jolle sai antaa enintään kymmenen ääntä.

Vuoden Auto -ehdokkaaksi pääsivät uudet automallit, jotka olivat myynnissä vähintään viidessä Euroopan maassa vuoden 2018 aikana. Uusi korimalli tai niin sanottu facelift ei riittänyt ehdokkuuteen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sähköautot törmäävät hinnan lisäksi huonoihin sähköverkkoihin isossa osassa maailmaa

Koneviesti: Tässä ovat 1950-luvun inhotut "susitraktorit"

Uusi Subaru Forester ei yllätä, mutta parantaa vähän kaikessa