Koneet & autot

Kyselytutkimuksen ikävä tulos: Kolmannes naisista on kohdannut ennakkoluuloja ajotaitojaan kohtaan

Tutkijan mukaan stereotyyppinen näkemys naisista huonoina kuljettajina muodostuu jo hyvin varhain lapsuudessa.
Lari Lievonen
Tutkimuksen vastaajia pyydettiin myös kuvaamaan omin sanoin, mitä sanaparista nainen ratissa tulee ensimmäiseksi mieleen. Avoimissa vastauksissa toistuivat erityisesti ajotaidon puute, hitaus, taitamattomuus, onnettomuudet ja sukupuoleen liittyvät vitsit. Kuvituskuva.

Neste K -liikenneasemaketjun toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan kolmannes naisista kertoo kohdanneensa ennakkoluuloja omia ajotaitojaan kohtaan. Hieman yli 70 prosenttia heistä on sitä mieltä, että ennakkoluulot ovat liittyneet sukupuoleen.

Tutkimuksen vastaajia pyydettiin myös kuvaamaan omin sanoin, mitä sanaparista nainen ratissa tulee ensimmäiseksi mieleen. Avoimissa vastauksissa toistuivat erityisesti ajotaidon puute, hitaus, taitamattomuus, onnettomuudet ja sukupuoleen liittyvät vitsit. Osa vastaajista totesi, että he toistavat yleisiä mielipiteitä, eivätkä välttämättä omia ajatuksiaan.

Helsingin yliopiston tutkija ja Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo toteaa, että stereotyyppinen näkemys naisista huonoina kuljettajina muodostuu jo hyvin varhain lapsuudessa.

"Tämä on sääli siltäkin kannalta, että tutkimusten valossa nämä negatiiviset ennakkoluulot voivat olla itseään toteuttavia, Ne saattavat myös saada osan naisista välttelemään ajamista" hän sanoo.

Onnettomuustietoinstituutin Liikennevahinkoportin mukaan viimeisimmän 10 vuoden aikana sattuneista liikennevahingoista 69,9 prosenttia oli miesten aiheuttamia.

Neste K:n teettämään online-tutkimukseen vastasi K-Kylä-asiakasyhteisössä helmikuussa 2019 yhteensä 1132 iältään 18–70-vuotiasta K-Plussa-asiakasta. Tutkimus toteutettiin valtakunnallisesti edustavana otoksena. Tutkimuksen toteutti K-ryhmä tutkimusyritys Nepan kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Et todellakaan ole ainoa – lähes puolet pyöräilevistä miehistä on kaatunut pyörällä tai joutunut onnettomuuteen

"Traktorin suuntamerkki vasemmalle ei ole kehotus ohittamiseen" – Osaatko ohittaa maatalouskoneet turvallisesti?

Autoilija, koulu alkaa! – Kyselyn mukaan kaksi viidestä suomalaisesta on joutunut suojatiellä vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen