Kyselytutkimuksen ikävä tulos: Kolmannes naisista on kohdannut ennakkoluuloja ajotaitojaan kohtaan - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Kyselytutkimuksen ikävä tulos: Kolmannes naisista on kohdannut ennakkoluuloja ajotaitojaan kohtaan

Tutkijan mukaan stereotyyppinen näkemys naisista huonoina kuljettajina muodostuu jo hyvin varhain lapsuudessa.
Lari Lievonen
Tutkimuksen vastaajia pyydettiin myös kuvaamaan omin sanoin, mitä sanaparista nainen ratissa tulee ensimmäiseksi mieleen. Avoimissa vastauksissa toistuivat erityisesti ajotaidon puute, hitaus, taitamattomuus, onnettomuudet ja sukupuoleen liittyvät vitsit. Kuvituskuva.

Neste K -liikenneasemaketjun toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan kolmannes naisista kertoo kohdanneensa ennakkoluuloja omia ajotaitojaan kohtaan. Hieman yli 70 prosenttia heistä on sitä mieltä, että ennakkoluulot ovat liittyneet sukupuoleen.

Tutkimuksen vastaajia pyydettiin myös kuvaamaan omin sanoin, mitä sanaparista nainen ratissa tulee ensimmäiseksi mieleen. Avoimissa vastauksissa toistuivat erityisesti ajotaidon puute, hitaus, taitamattomuus, onnettomuudet ja sukupuoleen liittyvät vitsit. Osa vastaajista totesi, että he toistavat yleisiä mielipiteitä, eivätkä välttämättä omia ajatuksiaan.

Helsingin yliopiston tutkija ja Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo toteaa, että stereotyyppinen näkemys naisista huonoina kuljettajina muodostuu jo hyvin varhain lapsuudessa.

"Tämä on sääli siltäkin kannalta, että tutkimusten valossa nämä negatiiviset ennakkoluulot voivat olla itseään toteuttavia, Ne saattavat myös saada osan naisista välttelemään ajamista" hän sanoo.

Onnettomuustietoinstituutin Liikennevahinkoportin mukaan viimeisimmän 10 vuoden aikana sattuneista liikennevahingoista 69,9 prosenttia oli miesten aiheuttamia.

Neste K:n teettämään online-tutkimukseen vastasi K-Kylä-asiakasyhteisössä helmikuussa 2019 yhteensä 1132 iältään 18–70-vuotiasta K-Plussa-asiakasta. Tutkimus toteutettiin valtakunnallisesti edustavana otoksena. Tutkimuksen toteutti K-ryhmä tutkimusyritys Nepan kanssa.

Lue lisää

Yli puolet suomalaisista on ottanut pienen ylinopeuden ajamisen tavaksi – asiantuntija antaa vakavan muistutuksen

Ethän sinä kuulu tähän porukkaan? Kymmenesosalla suomalaisista on vaarallinen uskomus turvavöiden käytöstä

Tekeekö mieli räplätä kännykkää ajon aikana? Asiantuntija kertoo yksinkertaisen vinkin luurihimon välttämiseen

Oletko sinäkin miettinyt, mitä lapselle kannattaa pukea päälle, kun hänet laittaa talvisin turvaistuimeen? Asiantuntija kertoo, mikä ei ainakaan turvallisuuden takia kannata