Koneet & autot

Diesel-kuskit huomio! TS: Hinta voi kohota pilviin ensi vuonna

Hintaa saattavat nostaa esimerkiksi rahtilaivoille asetettavat rikkipäästörajoitukset.
Jarmo Palokallio
Dieselin kysynnän kasvun taustalla on se, että esimerkiksi kuljetukset lisääntyvät talouden nousukaudella, ja rekoissa käytetään polttoaineena dieseliä.

Turun Sanomien mukaan dieselin hinta saattaa kohota ensi vuonna pilviin.

Dieseliin hintapainetta aiheuttaa noussut raakaöljyn hinta.

Polttoaineistaan tunnetun Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä muistuttaa lehdessä, että talouden nousukausi kasvattaa dieselin kysyntää. Kysynnän kasvun taustalla on se, että esimerkiksi kuljetukset lisääntyvät talouden nousukaudella, ja rekoissa käytetään polttoaineena dieseliä.

Kärnän mukaan dieselin kysyntä on kasvanut nytkin, ja sen vuoksi dieselin varastotilanne on matala toisin kuin bensiinin.

Yleisen kysynnän kasvun lisäksi dieselin hintaa saattavat Turun Sanomien haastatteleman Kärnän mukaan nostaa huimasti rahtilaivoille asetettavat rikkipäästörajoitukset. Ensi vuodesta alkaen rahtilaivoissa saa nimittäin käyttää polttoainetta, joka sisältää korkeintaan 0,5 prosenttia rikkiä. Nykyisin tuo raja on 3,5 prosenttia.

Toisaalta hintapaineita lisää myös Opecin ja Venäjän öljyntuotannon rajoittamista koskeva sopimus.

Turun Sanomat: Diesel on nyt jopa bensaa kalliimpaa, mutta ensi vuonna sen hinta voi kohota pilviin (Juttu on maksumuurin takana.)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uusiutuvat tuotteet toivat Nesteen voitosta lähes miljardin: "Uusiutuvien tuotteiden koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli erinomainen"

Ruotsin uusi hallitus haluaa kieltää uudet bensa- ja dieselautot

Dieselin korvaajaa ei ole näkyvissä raskaassa tavaraliikenteessä