Koneet & autot

Tänään on viikon vaarallisin päivä liikenteessä – liikennevahinkoja sattuu yli 13 prosenttia muita arkipäiviä enemmän

Viikonloppuna sattuvat vahingot ovat kuitenkin vakavampia kuin arkipäivinä sattuvat.
Sanne Katainen
Tilastollisesti tarkasteltuna perjantai on viikon vaarallisin päivä liikenteessä.

Tilastollisesti tarkasteltuna perjantai on viikon vaarallisin päivä liikenteessä.

Perjantaisin sattuu yli 13 prosenttia enemmän vahinkoja kuin muina arkipäivinä, osoittavat Onnettomuustietoinstituutin kokoamat tiedot vuosien 2008–2017 vakuutusyhtiöiden liikennevakuutuksesta korvaamista vahingoista.

Viikonloppuisin puolestaan sattuu arkipäiviä vähemmän liikennevahinkoja.

Vaikka viikonloppuisin sattuu arkipäiviä vähemmän vahinkoja liikenteessä, niistä useampi on vakavampi henkilövahinkoon johtava liikenneonnettomuus. Kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa viikon vaarallisin päivä on lauantai.

"Perjantaita voi pitää liikennevahinkojen kannalta viikon vaarallisimpana päivänä liikenteessä. Silloin tehdään paljon ostoksia viikonlopuksi, jolloin pysäköintialueilla tapahtuu myös paljon vahinkoja. Lisäksi perjantaisin tiivistyy paljon liikennettä muutamille iltapäivän ja alkuillan tunneille, kun liikkeellä ovat töistä palaavat autoilijat ja viikonlopun menomatkalle lähtijät", Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty sanoo tiedotteessa.

Rädyn mukaan perjantain liikennevahinkomääriä voivat selittää myös työviikon väsymys ja viikonlopun odotukseen liittyvä malttamattomuus.

Suurin osa liikennevakuutuksesta korvatuista liikennevahingoista sattuu parkkipaikoilla tai katuverkolla.

Liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta kertoo, että lauantain ja sunnuntain vähäisempiä vahinkomäärille on luonnollinen selitys. Viikonloppuisin on nimittäin arkipäiviä vähemmän työmatkaliikennettä ja liikenne jakautuu tasaisemmin koko päivälle.

Viikonlopun muita päiviä tuhoisampia vahinkoja selittää taas se, että osa liikenteestä siirtyy tuolloin maanteille. Samalla vähenevät muualla pienillä nopeuksilla ajettujen lievempien liikennevahinkojen määrät.

"Maanteillä tapahtuu harvemmin liikennevahinkoja, mutta siellä on suuremmat ajonopeudet ja sen myötä myös onnettomuudet ovat tuhoisampia. Viikonloppuisin ajetaan myös paljon moottoripyörillä, moottorikelkoilla, mönkijöillä ja vastaavilla heikompaa suojaa kolaritilanteessa tarjoavilla ajoneuvoilla, mikä näkyy osaltaan kohonneina henkilövahinkojen määrinä", LähiTapiolan Nieminen sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisilla on selkeä mielipide siitä, miten paljon lasten harrastuksiin saa enintään palaa rahaa kuukaudessa – toiveet ovat melko lähellä todellisuutta

Hengähdyspaikka: Armo yllättää

Otkes: Kokemattomalla kuljettajalla pitkäaikaissairaus – Kuopion bussiturmaan johtivat monet syyt