Koneet & autot

Autoilijat, olkaa varuillanne! Routakuopat rikkovat nyt autoja

Usein huonokuntoisen tien ongelma hoidetaan alentamalla nopeusrajoitusta. Vaikka temppu onkin helppo ja halpa, tienkäyttäjien kannalta se on Autoliiton toimitusjohtajan mukaan täysin väärä tapa.
Petteri Kivimäki
Jos auto rikkoutuu routakuoppaan ajon seurauksena, on vahingosta syytä ilmoittaa heti eteenpäin.

Autoliitto varoittaa, että Suomen tiestöllä on nyt valtavasti routavaurioita, jotka voivat vahingoittaa autoa.

Vaikka aamuisin on vielä koviakin pakkasia, lämpötilat kipuavat päivisin suuressa osassa maata plussan puolelle. Ilmojen lauhtumisen myötä tiet ovat täynnä teräväreunaisia routakuoppia ja halkeamia, jotka aiheuttavat helposti rengas- ja vannevaurioita sekä hajottavat iskunvaimentimia ja tukivarsia.

Vaikka voisi kuvitella tienpitäjän eli pääsääntöisesti valtion tai kunnan vastaavan korjauskustannuksista, Autoliitto muistuttaa, että asia ei ole näin yksiselitteinen.

”Mahdolliseen vahingonkorvausvelvollisuuteen vaikuttaa tapauskohtaisesti se, voidaanko vahingon katsoa aiheutuneen tien virheellisestä hoidosta, puutteellisesta kunnossapidosta tai muista laiminlyönneistä. Tienpitäjä saattaa välttyä korvausvelvollisuudesta esimerkiksi kertomalla routavaurioista liikennemerkillä”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen huomauttaa tiedotteessa.

Usein huonokuntoisen tien ongelma hoidetaan alentamalla nopeusrajoitusta. Vaikka temppu onkin helppo ja halpa, tienkäyttäjien kannalta se on Niemisen mukaan täysin väärä tapa.

"Kyllä meidän pitää huolehtia, että tiet pysyvät niille suunnitellulla nopeudella ajettavassa kunnossa”, hän jyrähtää.

Jos auto rikkoutuu routakuoppaan ajon seurauksena, on vahingosta syytä ilmoittaa heti eteenpäin. Mikäli tienpinnan vaurio on maantiellä, jossa elykeskukset vastaavat tien kunnosta, autoilijan kannattaa olla Autoliiton mukaan heti yhteydessä Tienkäyttäjän linjaan numeroon 0200 2100.

Jos vaurio on kunnan tai kaupungin katuverkolla, korvausvaatimus esitetään kunnalle tai kaupungille. Jos vauriot ovat suuria tai niistä aiheutuu henkilövahinkoja, pitää asiasta ilmoittaa myös poliisille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Autoliitto: ”Jos kaupunkilaiset luopuvat autoistaan, maaseutu on suurin häviäjä"

Neste Rallin erikoiskoe otetaan ilomielin vastaan Korpilahden Oittilassa – "Tiet ovat rallien jälkeen aina paremmassa kunnossa"

Auton akku ei hyydy vain talvella – kesällä akku tyhjennetään musiikin kuuntelulla ja kännykän lataamisella