Koneet & autot

Asiantuntija neuvoo: Ota nämä asiat huomioon, kun haet käytetyn auton ulkomailta

Ensimmäinen pohdittava asia on se, haluatko ostaa auton yksityiseltä myyjältä vai autoliikkeestä.
Kari Salonen
Maastavientiä varten autoon tarvitaan liikennevakuutus.

LähiTapiolan asiantuntija neuvoo tiedotteessa, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun hakee käytettyä autoa ulkomailta.

Ensimmäinen pohdittava asia on se, haluatko ostaa auton yksityiseltä myyjältä vai autoliikkeestä. Esimerkiksi Saksassa suosittuja nettipalveluita ovat autoscout24.de sekä mobile.de ja Ruotsissa blocket.se.

LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen toteaa, että silloin kun mielessä on jokin tietty merkki, ovat merkkiliikkeet yhtä hyvä ostopaikka kuin netti.

Vaikka nettipalveluiden myynti-ilmoitukset ovatkin enimmäkseen aitoja ja luotettavia, viimeistään maksuvaiheessa on tärkeää varmistua siitä, että myyjä todella omistaa auton. Nieminen neuvoo, että asian voi tarkistaa vertaamalla rekisteriotteen ja myyjän ajokortin tietoja.

Kannattaa myös käydä läpi auton huoltokirja ja tarkistaa, että auton kunto vastaa ilmoituksessa olleita tietoja. Huomiota on hyvä kiinnittää vaikkapa siihen, onko auton kilometrilukema sama kuin huoltokirjassa.

"Saksassa auton kilometrilukemia väärennetään jonkin verran. Tarkat kilometrit voi myös selvittää autoliikkeessä tai autokorjaamolla", Nieminen vinkkaa.

Auto haku ei ole mikään kovin nopea temppu, vaan siihen on hyvä varata aikaa pari arkipäivää.

Kun olet saanut auton myyntipaperit haltuusi, on ensimmäiseksi tehtävä vientirekisteröinti-ilmoitus rekisteröintitoimistossa. Ilmoitusta vastaan saat vientikilvet, jotka ovat tyypillisesti voimassa 5-7 päivää.

Maastavientiä varten autoon tarvitaan liikennevakuutus. Sen voi saada suomalaiselta vakuutusyhtiöltä jo silloin, kun tiedät, minkä auton haluat. Nieminen kuitenkin huomauttaa, että Saksassa suomalaista liikennevakuutusta ei välttämättä hyväksytä vientirekisteröintiä varten. Yleisempää onkin ottaa muutaman päivän vakuutus lähtömaassa.

Lue lisää:

Ruotsi dumppaa käytetyt autonsa Suomeen

Lue lisää