Koneet & autot

Koneviesti: Robottiruohonleikkurit vertailussa – suuremmankin alueen pihatyöt hoituvat automaattisesti

Robottiruohonleikkurien hinnat ovat laskeneet siedettävälle tasolle päältä ajettaviin verrattuna, ja mallistoihin on ilmestynyt myös isojen alueiden nurmikonhoitoon kykeneviä malleja.
Tapio Vesterinen
Markkinoille on tullut uusia robottiruohonleikkurimalleja, jotka soveltuvat suurtenkin ruohikkopinta-alojen leikkaukseen.

Koneviestin kokeilussa on robottiruohonleikkurit eri valmistajilta neljä robottileikkurimallia, joiden luvattiin selviytyvän reilun 3 000 neliömetrin nurmikon hoidosta. Testiryhmään valikoituivat mukaan Hondan Miimo 3000 -, Husqvarna Automower 430X -, Robomow RS625 PRO - sekä Viking iMow MI 632 PC -leikkurit. Testin loppupuolella Vikingin nimi muuttui Stihliksi ja leikkurin väri oranssiksi, mutta muutoin kyseessä on sama laite.

Testi toteutettiin kesällä 2018 maatilan pihapiirissä, jossa esteet olivat hieman erityyppisiä kuin mitä robottileikkureiden esitteissä on esitelty. Testinurmikolle mahtui niin traktorinjälkiä, maakiviä kuin pinnassa olevia puun juuriakin. Lisäksi pihalla oli myös muuttuvia esteitä, kuten puutarhaletkuja, mattotelineitä sekä hirvikoiran kantamia luita.

Testilaitteiden mitta oli halkaisijaltaan noin 70 cm. Leikkureiden mukana tuli asennuspaketti, joka sisälsi vähintään 400 metriä rajalankaa (Hondalla 500 metriä). Valmistajasta riippuen 400 metriä lankaa sisältävän asennussarjan hinta on noin 200–300 euroa.

Hondaa lukuun ottamatta kaikki testin leikkurit olivat varustettu GPS-vastaanottimella. Kaikissa leikkureissa leikkuualueen rajaus hoidetaan rajalangalla, joka asennetaan halutun leikkuualueen reunoille. Rajalangan molemmat päät asennetaan leikkurin tukiasemaan, joka lähettää signaalia lankaan. Rajalangan signaalin tunnistettuaan leikkuri osaa tilanteesta riippuen joko muuttaa suuntaansa takaisin kohti leikkuualuetta tai seurata lankaa latausasemaan.

Robottiruohonleikkureiden asennus voidaan hoitaa omatoimisesti tai ostopalveluna. Useimmat maahantuojat tarjoavat myymilleen leikkureilleen myös asennuspalvelua, joka sisältää rajalangan laiton maahan upotettuina.

Itse asennustyö on periaatteessa yksinkertaista. Lanka asetetaan valmistajan ohjeiden mukaisten etäisyyksien päähän eri esteistä. Testin aikana kuitenkin havaittiin, että asennuksesta johtuvat ongelmat olivat seurausta lähinnä siitä, ettei kokemattomilla asentajilla ollut näppituntumaa siitä, minkä tyyliset esteet tulisi rajata pois leikkuualueelta. Jos ei ole aiempaa kokemusta leikkureiden asennuksesta, rajalanka on viisainta asentaa nurmen pintaan, jolloin käytännön kokemusten myötä havaituissa ongelmakohdissa langan sijaintia on helppo siirtää.

Robottileikkuria käytetään ja ohjelmoidaan joko mobiilisovelluksella tai niiden omien näyttöjen ja painikkeiden kautta. Robottiruohonleikkureiden toiminta perustuu siihen, että ne ajavat satunnaisessa järjestyksessä alueella niin kauan, että jokainen kohta alueella tulee leikatuksi. Leikkuu on jatkuvaa ja ruohosta leikataan kerrallaan vain joitakin millimetrejä, jonka ansiosta leikkuujätettä kertyy vain vähän.

Kaikki leikkurit sisälsivät lukemattoman määrän erilaisia säätöjä niin tukiaseman hakua, leikkuun aloitusta kuin rajalangan ylitystäkin varten. Testin tarkoituksena oli pärjätä mahdollisimman vähillä säädöillä ja antaa mahdollisimman suuri osa säädöistä automatiikan käyttöön. Muutamiin säätöihin jouduttiin kuitenkin puuttumaan testin aikana.

Robottiruohonleikkurien suurimpana hyötynä pidetään leikkuun vaivattomuutta. Vaivattomuus pitää paikkansa, kunhan leikkurin asennus suoritetaan huolellisesti, ja nurmikko on robottileikkurille sopiva eli siinä ei ole syviä kuoppia tai kohteita, johon leikkuri voi jäädä kiinni.

Harvemmin mainittu hyöty on robottileikkuuseen siirryttäessä se, miten hyvältä robottileikkurilla leikattu nurmikko alkaa nopeasti näyttämään joka ikinen päivä. Vanha, sammaloitunut ja runsaasti erilaista kasvustoa sisältävä nurmikko virkistyi yllättävän nopeasti sen jälkeen, kun sitä alettiin leikata robottileikkureilla. Robottien tekemässä jatkuvassa leikkuussa ylimääräiset kasvit esim. voikukat eivät pääse rehottamaan.

Robottiruohonleikkureiden yksi etu sähkömoottoreihin siirryttäessä on niiden polttomoottoreita vähäisempi huoltotarve. Perinteisten leikkureiden tavoin myöskään ruostuvia runkoja ja luistavia remmejä tai hirttäviä laakereita ei juurikaan ole. Myös jokakeväiset tai -syksyiset ilmansuodattimien, sytytystulppien ja moottoriöljyjen vaihdot jäävät historiaan.

Robottiruohonleikkureiden huolloksi riittää melko harvoin tehtävä puhdistaminen ja ajoittaiset terien vaihdot. Talvisäilytystä varten leikkureiden akut suositellaan ladattavaksi täyteen ja laitteet viemään lämpimään säilytystilaan.

Lue Koneviestistä, mitkä olivat maatalon pihanpiirissä robottiruohonleikkureiden suurimpia haasteita, ja mikä neljästä testileikkurista voitti testin!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koneviesti: Volvo Laplander C202 on muuttunut vuosien saatossa puolustusvoimain maastoajoneuvosta jokamiehen harrasteajokiksi – nykyään se sopii jopa nuoren ensiautoksi

Koneviesti: Kuusi kääntöauraa testissä – tarkastelussa työjälki, auran rakenne, kytkeminen traktoriin ja varusteet

Koneviesti: Kolmipistenostolaite oli ennen turvaohjaamoja monelle traktorille kohtalokas varuste – kuperkeikasta selvisi harva hengissä