Koneet & autot

Rauhallisuus on valttia pyöräilijän ohittamisessa – näin teet sen turvallisesti

Pyöräilijöiden joukossa on kaikenikäisiä ja kokoisia, eivätkä fillarilla matkaa tekevät ole yhdestä muotista nopeutensakaan puolesta.
Raisa Kyllikki Karjalainen
Liikenneturvan kyselyn mukaan 73 prosenttia vastaajista piti pyöräilijän ohittamista liian läheltä maantiellä erittäin tai melko vakavana rikkomuksena.

Kevään saapuminen lisää satulan selässä polkevien määrää maanteillä. Liikenneturva muistuttaa, että pyöräilijöiden joukossa on kaikenikäisiä ja kokoisia, eivätkä fillarilla matkaa tekevät ole yhdestä muotista nopeutensakaan puolesta.

Näin ollen pyöräilijän ohittamiseen onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen muistuttaa, että ohitustilanteessa tarvitaan tarkkaavaisuutta ja keskittymistä. Hän lisää, että ohitus tulee tehdä vain silloin, kun se on turvallista.

"Kiire ei ole syy unohtaa turvallisuutta, eikä pyöräilijän taakse hetkeksi jääminen juurikaan hidasta matkaa”, Voutilainen toteaa Liikenneturvan tiedotteessa.

Liikenneturvan kyselyn mukaan 73 prosenttia vastaajista piti pyöräilijän ohittamista liian läheltä maantiellä erittäin tai melko vakavana rikkomuksena. Auton ja pyöräilijän väliin on ohituksen aikana hyvä jäädä vähintään 1,5 metriä.

Voutilainen huomauttaa, että ajaessa etäisyyttä on vaikea arvioida kovin tarkasti, ja turvallisuuteen vaikuttavat myös ajoneuvon vauhti sekä koko.

"Varmimmin ohitus sujuukin kääntämällä rattia reilusti ja käyttämällä viereistä kaistaa, jos se vain on mahdollista”, hän neuvoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Traktorin suuntamerkki vasemmalle ei ole kehotus ohittamiseen" – Osaatko ohittaa maatalouskoneet turvallisesti?

Autoilija, koulu alkaa! – Kyselyn mukaan kaksi viidestä suomalaisesta on joutunut suojatiellä vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen

Suomalaiset pysähtyvät nyt punaisiin liikennevaloihin paremmin kuin koskaan 25 vuoden aikana