Koneet & autot

Moni autoilija vaihtaisi tuulilasin turhaan – lähes kolmannes suomalaisista ei tiedä, milloin kiveniskemän voi korjata

Kiveniskemä kannattaa korjauttaa mahdollisimman pian sen syntymisen jälkeen, sillä viivyttelyllä voi olla harmillisia seurauksia.
Pekka Fali
Autoilijan kannattaa pitää tuulilasinsa kunnossa myös tiukentuneiden katsastusmääräysten vuoksi, sillä tuulilasin liikenneturvallisuutta merkittävästi vaarantava vaurio on voinut viime vuoden toukokuusta lähtien johtaa ajokieltoon.

Kevät on kiveniskemien aikaa. Lumen ja jään alta paljastuvat soratiet sekä kesänopeudet saavat kivet lentämään. Pienet kiveniskemät ovat usein onneksi korjattavissa ilman tuulilasin vaihtoa.

Kolarikorjaamo Autoklinikan tuoreen kyselytutkimuksen mukaan lähes kolmannes eli 31 prosenttia suomalaisista autoilijoista ei tiedä, milloin kiveniskemän voi vielä korjauttaa. Toisaalta vain viidesosa autoilijoista pitää kiveniskemän suojaamiseen soveltuvia tarroja autossaan.

Kiveniskemä kannattaa korjauttaa mahdollisimman pian sen syntymisen jälkeen, sillä viivyttelyllä voi olla harmillisia seurauksia.

"Kiveniskemä laajenee yllättävän nopeasti lämpötilavaihtelujen ja korin liikkeen vuoksi. Vaurion leviäminen voi alkaa jo muutamassa päivässä. Siksi korjauttamista ei kannata viivästyttää turhan pitkään", Autoklinikan Vesa Mattila kertoo.

Ilman kallista tuulilasin vaihtoa selvitään usein silloin, jos kiveniskemä on kooltaan kahden euron kolikkoa pienempi. Lisäksi iskemä ei saisi sijaita suoraan kuljettajan näkökentässä tai lähellä lasin reunaa. Jos iskemä on päässyt halkeamaan, on tuulilasi vaihdettava uuteen.

Autoilijan kannattaa pitää tuulilasinsa kunnossa myös tiukentuneiden katsastusmääräysten vuoksi, sillä tuulilasin liikenneturvallisuutta merkittävästi vaarantava vaurio on voinut viime vuoden toukokuusta lähtien johtaa myös ajokieltoon.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Siihen vastasi yhteensä 1 064 mannersuomalaista. Otos kerättiin tammi- ja helmikuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Lue lisää