Koneet & autot

Liikenneturva kannustaa motoristeja: Tarkista ainakin näiden ajovarusteiden kunto ennen ajokauden alkua

Kokeneenkin moottoripyöräilijän kannattaa päivittää osaamistaan ja pyörän hallintataitojaan uuden ajokauden alkaessa.
Lari Lievonen
Motoristi voi lisätä näkyvyyttään pukeutumisella. Kuvassa MP-MTK:n presidentti Ilpo Mattila.

Liikenneturva muistuttaa, että muiden tielläliikkujien on syytä valpastua huomioimaan moottoripyöräilijät ja muut kaksipyöräiset. Motoristi voi parantaa näkyvyyttään oikealla ajotavalla ja varusteilla.

Autoilijalta vaatii valpasta mieltä huomata kaksipyöräiset, kun niitä ei juuri ole näkynyt liikenteessä pitkän talven aikana. Tarkkana on oltava erityisesti risteystilanteissa.

”Autoilijoiden on varmistettava, ettei motoristi ole jäänyt katveeseen tai muuten vain huomaamatta. Mitä pienempi lähestyvä ajoneuvo on, sitä vaikeammaksi etäisyyden ja nopeuden arviointi muuttuu", Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

"Useimmiten käy niin, että yliarvioimme etäisyydet ja aliarvioimme nopeudet. Kaistanvaihtotilanteessa on taustapeileistä varmistamisen lisäksi katvealueet huomioitava päätä kääntämällä."

Moottoripyöräilijä voi myös itse lisätä näkyvyyttään esimerkiksi sopivilla varusteilla. Valkoinen sekä kirkkaat värit erottuvat parhaiten, ja kypärän väri on tärkeimmässä roolissa. Myös heijastinliivin voi hyvin pukea ajoasun päälle.

Tärkein asia on silti ennakoiva ja ennakoitava ajotapa. Kokeneenkin moottoripyöräilijän kannattaa päivittää osaamistaan ja pyörän hallintataitojaan uuden ajokauden alkaessa.

Keväisellä ruosteenpoistolla saadaan perusajotekniikka hallintaan.

”Talven jälkeen on hyvä hakea tuntumaa ajamiseen ja saada perusasiat pyörän hallinnasta tulemaan taas selkärangasta. Myös ajovarusteiden, erityisesti kypärän, kunto kannattaa tarkistaa ennen ajokauden alkamista”, muistuttaa Vuoristo

Lue lisää