Koneet & autot

Pankki selvitti suomalaisten autosuunnitelmia: Diesel-kuskit ovat siirtymässä joukolla toisiin käyttövoimiin

Suomalaisista 31 prosenttia on valmis hankkimaan sähkö-, kaasu- tai hybridiauton.
Petteri Kivimäki
Miehet hankkisivat Dansken Autobarometrin mukaan uudenlaisen auton naisia todennäköisemmin. Ikäryhmistä varmimpia uuden auton hankkijoita ovat 36-45-vuotiaat.

Danske Bankin teettämästä Autobarometri 2019 -kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaisista jopa 31 prosenttia on valmis hankkimaan sähkö-, kaasu- tai hybridiauton. Danske Bankin mukaan kiinnostus sähkö- kaasu- ja hybridiautoja kohtaan on kaksinkertaistunut vuoden 2015 tilanteeseen verrattuna.

Vastaajien mukaan auton hankkimista jarruttavat hinta, puuttuvat latauspisteet, huoli ajosäteestä ja epäselvyys politiikasta.

Miehet hankkisivat uudenlaisen auton naisia todennäköisemmin. Ikäryhmistä varmimpia uuden auton hankkijoita ovat 36–45-vuotiaat. Uudellamaalla hankintatodennäköisyys on selvästi suurempi kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Mielessä on syytä pitää myös se, että yli puolet suomalaisista kertoo hankkivansa uudenlaisen auton erittäin epätodennäköisesti. Suurimmat syyt olla hankkimatta uudenlaisella käyttövoimalla kulkevaa autoa liittyvät hintaan, rajalliseen toimintamatkaan ja latauspisteiden saatavuuteen.

45 prosenttia auton hankintaa suunnittelevista myös kertoo lykänneensä auton hankintaa, koska poliittinen keskustelu erilaisten käyttövoimien kohtelusta on epäselvää.

”Tuloksista voi päätellä, että suomalaisten usko sähkö- ja kaasuautoja tukevaan infrastruktuuriin on heikko. Samalla poliittisen keskustelun kierrokset lisäävät epävarmuutta. Autoilijat tarvitsevat siis selkeitä päätöksiä poliitikoilta, onko esimerkiksi tulossa joitain taloudellisia etuja liittyen infraan tai ajoneuvoihin”, Danske Financen johtaja Altti Kuuri sanoo tiedotteessa.

Uusien käyttövoimien suosion kasvu näyttää tulevan perinteisten polttomoottoreiden kustannuksella. Osa sekä bensiini- että dieselautojen omistajista on siirtymässä muihin käyttövoimiin, mutta erityisen moni suunnittelee luopuvansa dieselautosta. Nyt dieselillä ajavista vastaajista vain 37 prosenttia arvioi seuraavan autonsa käyttövoiman olevan diesel.

”Diesel on kärsinyt siitä, että päästöistä puhuttaessa usein menee sekaisin pienhiukkas- ja hiilidioksidipäästöt. Vanhoissa diesel-autoissa pienhiukkaset olivat ongelma, mutta uusissa autoissa diesel palaa puhtaammin. Uudet dieselit ovat usein vähäpäästöisempiä kuin bensiiniautot, ja kannattaa myös huomata, että suuri joukko autotehtaita panostaa edelleen dieseleihin”, Kuuri huomauttaa.

Dansken Autobarometrin tiedot kerättiin Taloustutkimuksen Internet-paneelissa. Kysymyksiin, joissa ei tarvinnut omistaa autoa tai olla hankkimassa sellaista, vastasi 1466 vastaajaa ja auton hankintaan liittyviin kysymyksiin 1074 vastaajaa. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 21–79-vuotiaat suomalaiset miehet ja naiset. Aineisto on painotettu sukupuolen, iän ja asuinpaikkakunnan mukaan väestöjakaumaa vastaavaksi.

Lue lisää