Koneet & autot

Jos ajokokeen suorittaa "vääränlaisella" autolla, voi olla ongelmissa – Yle: Erityisehdon rikkomisesta voi saada sakot

Nykyisin valtaosa meillä myytävistä uusista henkilöautoista on automaattivaihteisia.
Timo Rintakoski
Jos ajokokeen suorittaa automaattivaihteisella autolla, asiasta kirjataan ajokorttiin erityisehto. Erityisehdon takia kuljettaja ei saa ajaa manuaalivaihteista autoa.

Manuaalivaihteiset autot vähenevät koko ajan Suomen teiltä, ja automaattivaihteisten autojen suosio taas kasvaa. Ajo-opetuksessa manuaalivaihteilla varustetut autot ovat sen sijaan yhtä suosittuja kuin aiemminkin.

Yle muistuttaa ajokorttisääntelyyn liittyvästä pienestä erikoisuudesta. Jos nimittäin ajokokeen sattuu suorittamaan niin sanotusti vääränlaisella autolla, voi sen jälkeen joutua ongelmiin.

Kyse on siitä, jos ajokokeen suorittaa automaattivaihteisella autolla, asiasta kirjataan ajokorttiin erityisehto. Erityisehdon takia kuljettajalla ei saa ajaa manuaalivaihteista autoa. Jos kieltoa rikkoo, voi seurauksena olla sakot.

Ylen jutussa muistutetaan, että nykyisin valtaosa meillä myytävistä uusista henkilöautoista on automaattivaihteisia. Ylen haastattelema Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen pitää erityisehtoa muinaisjäänteenä, kun huomioi, miten paljon automaattivaihteiset autot ovat lisääntyneet.

Lain mukaan ei ole väliä, opetteleeko ajamaan automaatti- vai manuaalivaihteisella. Ratkaisevaa on siis se, millaisella autolla suorittaa ajo-oikeuden määräävän ajokokeen.

Yle: Miksi ajokortti ajetaan vieläkin lähes aina manuaalivaihteisella autolla? Asiantuntija muuttaisi sen, jos vain voisi: "Onhan se muinaisjäänne"

Lue lisää

Liikenneministeri Timo Harakka väläyttää alueellista bensaveroa – nykyvero epäoikeudenmukainen, mutta kilometriveroon ei voida siirtyä vielä lähivuosina

Koneviesti: Aikuisena autokouluun takaisin – näin korotat ajokorttiluokkaa C- ja C1E-luokkaan

Dieselin hinnasta liki puolet veroa – tankkaaminen kallistuu taas

Näin pysäköit auton pysäköintitaskuun tien vasempaan reunaan – uusi tieliikennelaki sallii meilläkin nyt tämän