Koneet & autot

Puolet autoilijoista tuntee liikenneraivoa – silti vain harva näyttää sitä

Psykologi korostaa, että liikenteessä maltin säilyttäminen on ehdottoman tärkeää.
Jaana Kankaanpää
Jos tunnekuohu valtaa kuitenkin mielen, on psykologin mukaan hillittävä itsensä niin, ettei aggressio vaikuta liikenteessä toimimiseen ja vaaranna muita.

Liikenneturvan kyselyn mukaan autoilijoista puolet on tuntenut liikenneraivoa.

Korkeintaan kolme kertaa vuodessa liikenteessä on kiukuttanut reilua neljännestä eli 28 prosenttia vastaajista. Kerran kuukaudessa liikenneraivon kouriin on joutunut joka kahdeksas eli 12 prosenttia vastaajista. Noin kerran viikossa raivoa on tuntenut liikenteessä lähes joka kymmenes eli yhdeksän prosenttia vastaajista.

Kyselystä selviää, että autoilijoista kuitenkin vain harva antaa tunnekuohun vaikuttaa toimintaan liikenteessä. Ainoastaan kahdeksan prosenttia kyselyn vastaajista nimittäin kertoo, että on purkanut tilannetta osoittamalla tunteen herättäneelle hermostumisensa esimerkiksi elein.

”Kiukustuessa voidaan jupista itsekseen tai kanssamatkustajalle tai antaa raivon laantua hengittämällä syvään tai keskittymällä muuhun kuin kiukkua aiheuttaneeseen asiaan. Jotkut laskevat kymmeneen tai huutavat ja huitovat itsekseen”, Liikenneturvan suunnittelija, psykologi Jyrki Kaistinen sanoo tiedotteessa.

Kaistinen korostaa, että liikenteessä maltin säilyttäminen on ehdottoman tärkeää. Jos tunnekuohu valtaa kuitenkin mielen, on hänen mukaansa hillittävä itsensä niin, ettei aggressio vaikuta liikenteessä toimimiseen ja vaaranna muita.

Liikenneturva selvitti kuljettajien kokemuksia liikenneraivosta kyselytutkimuksella vuoden 2018 marraskuun lopussa. Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 795 autoilijaa.

Lue lisää