Koneet & autot

Jos aiot ostaa kesäauton, lue ensin nämä vinkit, jotta vältyt ikävyyksiltä

Paperiset luovutuskirjat ovat edelleen tärkeä osa autokauppaa sekä myyjän että ostajan kannalta.
Miro Palokallio
Myyjän kannattaa tehdä heti kaupanteon jälkeen luovutuskirjan tietojen perusteella luovutusilmoitus eli ilmoitus ajoneuvon luovutuksesta ostajalle. Luovutusilmoitus nimittäin katkaisee myyjän velvoitteet autoa kohtaan oikeaan luovutuspäivään. Kuvituskuva.

Aurinkoiset kevätpäivät vauhdittavat kesäautojen kauppaa. Omistajanvaihdoksen rekisteröinti on onnistunut jo useamman vuoden sähköisellä varmenteella, mutta paperiset luovutuskirjat ovat edelleen tärkeä osa autokauppaa sekä myyjän että ostajan kannalta.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa, että kaupantekotilanteessa kannattaa tarkistaa kauppakumppanin henkilöllisyys sekä täyttää ja allekirjoittaa samanlaiset luovutuskirjat sekä auton myyjälle että sen ostajalle.

Luovutuskirjan hyöty on siinä, että sen avulla molemmat osapuolet voivat tarvittaessa jälkikäteen todentaa kaupan tiedot. Traficom vinkkaa, että kesäauto kannattaa ostaa epäselvyyksien ja harmien välttämiseksi vain myyjältä, joka on rekisterissä merkitty auton omistajaksi.

Myyjän kannattaa lisäksi tehdä heti kaupanteon jälkeen luovutuskirjan tietojen perusteella luovutusilmoitus eli ilmoitus ajoneuvon luovutuksesta ostajalle. Luovutusilmoitus katkaisee myyjän velvoitteet autoa kohtaan oikeaan luovutuspäivään. Näin käy myös silloin, jos ostaja jättää omistajanvaihdoksen rekisteröimättä.

Traficomin kehityspäällikkö Markku Erkheikki kertoo, että viraston tietoon tulee vuosittain vajaat pari tuhatta tapausta, joissa ostaja on jättänyt auton rekisteröinnin hoitamatta eikä myyjällä ole olemassa ostajan tietoja tavallisen luovutusilmoituksen tekemistä varten. Erkheikin mukaan luovutuskirjat kannattaa tehdä aina myös toiselle esimerkiksi varaosakäyttöön luovutettavasta ajoneuvosta.

”Usein kaupan kohteena on ollut edullinen auto, jonka osalta paperitöiden tekemistä ei ehkä ole pidetty niin tärkeänä. Jos myyjällä ei ole tietoja tallessa tavallisen luovutusilmoituksen tekemiseksi, voi muutaman satasen autosta koitua myyjälle paitsi melkoisesti selvittelyvaivaa, myös myyntihintaa isompi paukku ajoneuvoveroista, vakuutusmaksuista ja mahdollisista muista kuluista", kehityspäällikkö sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Arvaatko missä maakunnassa on eniten henkilöautoja asukaslukuun nähden? Se ei todellakaan ole Uusimaa

Oletko ostamassa auton ulkomailta? Huolellisuus on paikallaan, sillä matkamittarin peukalointi on selvästi yleisempää kuin Suomessa

Suomalaisten autojen suosikkiväreissä raju muutos: Yksi kasvoi reilusta viidestä prosentista lähes 30 prosenttiin, toinen syöksyi lähes neljäsosasta reiluun 10 prosenttiin