Koneet & autot

Milloin olet viimeksi huollattanut autosi ilmastoinnin? Näistä merkeistä tiedät, että nyt viimeistään kannattaisi

Jos ilmastoinnin kunnosta ei huolehdi, voi autoilijaa odottaa jopa tuhannen euron korjauskustannukset.
Rami Marjamäki
Vuosittain auton ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta haihtuu jopa 10 prosenttia luonnollisesti letkujen ja liittimien kautta ja jäähdytysteho laskee huomattavasti jo kolmen vuoden kuluessa.

Muun muassa autojen varaosia maahan tuova Kaha Oy huomauttaa, että moni autoilija käyttää kyllä autonsa tunnollisesti vuosihuollossa, mutta unohtaa täysin ilmastointihuollon.

Varaosien maahantuoja toteaa tiedotteessaan, että vuosittain auton ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta haihtuu jopa 10 prosenttia luonnollisesti letkujen ja liittimien kautta, ja jäähdytysteho laskee huomattavasti jo kolmen vuoden kuluessa.

Järjestelmässä kiertävä kylmäaine kuljettaa myös öljyä kompressorin voiteluun, joten jos ainetta on liian vähän, kompressori ei saa öljyä ja lakkaa toimimasta. Kompressorin rikkoutuminen aiheuttaa Kahan mukaan pahimmillaan jopa tuhannen euron korjauskulut, joten ilmastoinnin kunnosta huolehtiminen siis kannattaa.

Ilmastointilaitteen huolto on syytä tehdä viimeistään silloin, jos ilmastointi enää jäähdytä yhtä tehokkaasti kuin aiemmin, auton ikkunat huurtuvat herkästi tai autossa on tunkkainen haju. Heikentynyt viilennysteho kertoo yleensä kylmäainevajeesta laitteessa. Yhtenään huurtuvat ikkunat ja ummehtunut haju taas viestivät likaantuneesta raitisilmasuodattimesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Autoa ei saa pestä mökkirannassa – pesu voi olla ympäristörikkomus

Autojen ensirekisteröinnit jääneet viimevuotisesta – laskua yli 14 prosenttia

Neste selvitti: Ilmastokeskustelu näkyy lomasuunnittelussa — yli kolmannes aikoo matkustaa maata pitkin aiempaa enemmän