Koneet & autot

Mietitkö, pitääkö ajoneuvollesi ottaa liikennevakuutus? Uusi testi auttaa

Liikennevakuutuslain mukaan moottoriajoneuvolle, jonka pysyvä kotipaikka on Suomessa, on otettava liikennevakuutus. Pääsääntöön on kuitenkin olemassa poikkeuksia.
Seppo Nykänen
Liikennevakuutuslain mukaan moottoriajoneuvolle, jonka pysyvä kotipaikka on Suomessa, on otettava liikennevakuutus. Kuvituskuva.

Liikennevakuutuskeskus on julkaissut uuden verkkotestin, joka neuvoo, tuleeko ajoneuvolle ottaa lakisääteinen liikennevakuutus.

Testin kehittämisen taustalla on Liikennevakuutuskeskuksen mukaan se, että keskuksen vakuutusasioiden asiakaspalvelusta halutaan usein tietää koskeeko vakuutusvelvollisuus esimerkiksi tietynlaista työkonetta. Toisaalta kansalaisia askarruttaa usein se, pitääkö ajoneuvo vakuuttaa, jos sillä ajetaan metsässä eikä tieliikenteessä.

Liikennevakuutuslain mukaan moottoriajoneuvolle, jonka pysyvä kotipaikka on Suomessa, on otettava liikennevakuutus. Pääsääntöön on kuitenkin olemassa tiettyjä ajoneuvoja koskevia poikkeuksia. Liikennevakuutusta ei myöskään tarvita muutamissa sellaisissa tilanteissa, joissa ajoneuvon ei katsota olevan liikennekäytössä.

Laissa määritetyt poikkeukset koskevat pääsääntöisesti hitaita tai kevyitä erityisajoneuvoja, jotka eivät aiheuta liikenteellistä riskiä. On myös hyvä muistaa, että maastossa, metsässä tai jäällä ajaminen ovat liikennevakuutuslain mukaan liikennekäyttöä. Liikennekäyttö ei siis rajoitu vain tieliikenteeseen.

Liikennekäytön ulkopuoliseksi käytöksi voidaan sen sijaan katsoa esimerkiksi ajaminen suljetulla teollisuusalueella sellaisella trukilla, jota ei tarvitse rekisteröidä, ja jonka nopeus on alhainen.

Liikennevakuutuskeskuksen testiin pääset tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moottorikelkkakausi alkaa pian – kaksi asiaa kannattaa hoitaa kuntoon, jos et halua kallista laskua

Sykkiikö sydämesi intomielellä maakuntalauluille vai jätätkö ne pölyttymään romukoppaan? – Testaa tietosi maakuntalauluista MT:n visassa!

Tiedätkö, mikä on familiaalinen hyperkolesterolemia? Tuhannet suomalaiset sairastavat sitä tietämättään