Koneet & autot

Stressaako tuleva automatka lasten kanssa? Näin pidät heidät tyytyväisenä

Kaikkein tärkein asia reissussa on se, että muistaa ottaa rennosti.
Petteri Kivimäki
Jotta hermot eivät turhaan kiristy, ajomatka kannattaa ajoittaa viisaasti. Aja siis mahdollisuuksien mukaan niin, että matka osuu päiväuniaikoihin tai nukkumamenoaikaan.

Erityisesti usean tunnin automatkat voivat kiristää niin aikuisten kuin lastenkin hermoja. Niinpä LähiTapiola on kerännyt vinkit onnistuneeseen perhereissuun.

Automatkankin aikana on tärkeää kuunnella lasta. Lapsi nimittäin hermostuu, jos hänelle ei anneta huomiota. LähiTapiola vinkkaa, että silloin, jos lapsi istuu takapenkillä selkä menosuuntaan, autoon voi asentaa pienen peilin. Peilin avulla kuljettajan paikalta näkee lapsen ja päinvastoin.

Perheen yhteinen usean tunnin automatka on myös erinomainen hetki vaihtaa kuulumisen perheen kanssa, joten lasten kanssa kannattaa keskustella matkalla.

Jotta hermot eivät turhaan kiristy, ajomatka kannattaa ajoittaa viisaasti. Aja siis mahdollisuuksien mukaan niin, että matka osuu päiväuniaikoihin tai nukkumamenoaikaan. Jos lähtee matkaan illalla, voi myös jo valmiiksi ennen ajomatkaa pukea pyjamat, pestä hampaat ja syödä iltapalaa.

Matkan aikataulun lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota reitin suunnitteluun. Reitti kannattaa valita niin, että sen varrella on paikkoja, joissa lapset voivat leikkiä. Esimerkiksi huoltoaseman leikkipaikka sopii tähän tarkoitukseen.

Musiikki kannattaa automatkalla valita niin, että se sopii koko perheelle. Sekoita siis vaikkapa omia lempilaulujasi lasten lempikappaleitten kanssa. LähiTapiola vinkkaa, että esimerkiksi musiikkipalvelu Spotifysta tai videopalvelu YouTubesta löytyy hyviä valmiita soittolistoja esimerkiksi ”roadtrip with kids” -hakusanoilla.

Reissussa voi myös luottaa perinteisiin autotehtäviin. Klassisia autokisoja ovat vaikkapa tietyn väristen vastaantulevien autojen laskeminen, rekisterinumeroiden ylös kirjoittaminen tai autobingo.Toisaalta mukaan on hyvä ottaa lapsia varten esimerkiksi kirjoja, leluja tai erilaisia pelejä.

Pitkä automatka on tuskin mitään ilman eväitä. Reissusta voi tehdä joutuisamman esimerkiksi niin, että lapsen antaa valita itselleen mieluisia eväitä. Lapselle voi myös luvata, että eväät syödään vaikkapa kahden tunnin matkanteon jälkeen.

Kaikkein tärkein asia reissussa on se, että muistaa ottaa rennosti. Älä siis hermostu, pidä hauskaa ja aja varovasti.

Lue lisää

Vesiputkien jäätymissesonki on nyt – ilmalämpöpumppu auttaa yllättävällä tavalla vaikka ei lämmitäkään

Keskustan puheenjohtaja ei muista omien vanhempiensa erosta mitään – "Haluan parisuhteen osaksi perhepolitiikkaa"

Annika Saarikko tunnustaa, että parisuhde kestää jonkin aikaa automaattiohjauksella: "Kerran kuussa vietämme puolison kanssa laatuaikaa"

Tukahduttavatko aikuiset lapsen luovuutta? Estottomien leikkien pelätään johtavan riehaantumiseen ja haihatteluun, vaikka joustava mieli auttaa elämän umpikujissa