Koneet & autot

Auton akku ei hyydy vain talvella – kesällä akku tyhjennetään musiikin kuuntelulla ja kännykän lataamisella

Autoliitto muistuttaa, että etenkään uudempiin autoihin ei kannata antaa virtaa omatoimisesti toisesta autosta.
Petteri Kivimäki
Autoliitosta kerrotaan, että tyypillisesti akku tyhjennetään juhannuksena kuuntelemalla musiikkia auton soittimesta, kun auto on sammuksissa.

Akkuongelmat yhdistetään usein talveen ja koviin pakkasiin, mutta Autoliitto kertoo, että apuvirtakeikat työllistävät tiepalvelua myös kesällä.

Akkuja tappaa paitsi helle, myös erilaisten lisävarusteiden käyttö. Näistä jälkimmäinen on hyvin tyypillinen syy avuntarpeeseen juhannuksena, kun ihmiset viihtyvät ulkona ja elintarvikkeet tarvitsevat viilennystä.

Autoliitosta kerrotaan, että tyypillisesti akku tyhjennetään juhannuksena kuuntelemalla musiikkia auton soittimesta, kun auto on sammuksissa. Autoliitto muistuttaa, että myöskään matkapuhelimien ja muiden älylaitteiden lataamiseen tai autojääkaapin käyttöön virtaa ei ole rajattomasti tarjolla.

”On tärkeää muistaa, että akku latautuu vain auton ollessa käynnissä. Mökille päästyä juomat kannattaakin viilentää mieluummin veteen upotetussa katiskassa kuin autojääkaapissa”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa tiedotteessa.

Jos akku kuitenkin aiheuttaa ongelmia, etenkään uudempiin autoihin ei kannata antaa virtaa omatoimisesti toisesta autosta.

Virhe esimerkiksi kaapelien kytkennässä tai huonot kaapelit saattavat nimittäin aiheuttaa vakavia vaurioita sekä virtaa antavan että avustettavan auton sähköjärjestelmiin ja huonossa tapauksessa sytyttää koko auton palamaan. Autoliitosta huomautetaan, että vakuutus ei tällaisessa tapauksessa korvaa vahinkoja.

”Apuvirran antoon on syytä pyytää ammattiapua useammastakin syystä. Tiepalvelumiehillä on vankka kokemus ja asianmukaiset, nykyaikaisen ajoneuvotekniikan edellyttämät välineet apuvirran antoon. Jos vahinko jostain syystä silti pääsee sattumaan, tiepalvelulla on aina vastuuvakuutus”, Vesalainen sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Edes Ruotsissa ei kannata joutua tahallaan ikävyyksiin – ikäpoikkeusluvalla hankittu ajokortti ei kelpaa kaikkialla

Autoliitto: ”Jos kaupunkilaiset luopuvat autoistaan, maaseutu on suurin häviäjä"

Video: Kaveriporukan juhannus kuluu Lapissa pienellä joella, jolla kukaan muu ei kalasta – "Jos joku täältä hauen saa, tarjoan illan Pohjanhovissa"