Koneet & autot

Suomalaiset ostivat 1000 sähköautoa puolessa vuodessa

Sähköautojen kauppa kasvoi selvästi vuoden takaisesta.
Jaana Kankaanpää
Sähköautojen markkinaosuus on vielä pieni, mutta myynti kasvaa nopeasti.

Suomalaiset autonostajat ovat tänä vuonna ostaneet selvästi aiempaa enemmän sähköautoja, ilmenee liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastosta. Kesäkuun loppuun mennessä rekisteröitiin 995 uutta sähköautoa, kun koko viime vuoden luku jäi alle 800:n.

Lisäksi suomalaiset ovat innostuneet tuomaan ulkomailta käytettyjä ladattavia hybridejä. Tammi-kesäkuussa niitä tuotiin yli 2  600 kappaletta, kun viime vuonna saman jakson tuontimäärä oli 893. Valtaosa ulkomailta tuoduista oli bensiinihybridejä, mutta myös dieselhybridejä tuotiin paljon.

Traficomin johtava asiantuntija Outi Ampuja arvioi, että vaihtoehtoisten käyttövoimien suosio heijastelee laajempaa muutosta yleisessä mielipiteessä ja autonostajien huolta ilmastonmuutoksesta. Täyssähköautojen myyntiä on kasvattanut sekin, että tarjolla on entistä useampia malleja.

Kaikkiaan ensirekisteröinnit ovat tammi-kesäkuussa laskeneet 13 prosenttia verrattuna viime vuoden alkuun. Alkuvuonna rekisteröitiin yhteensä hiukan yli 60  000 uutta henkilöautoa. Suosituimmat mallit olivat Skoda Octavia, Ford Focus ja Nissan Qashqai.

Ruotsin kruunun heikkous suhteessa euroon on saanut monet autonostajat hakemaan käytetyn auton naapurimaasta. Alkuvuonna käytettyjen autojen maahantuonti kasvoi yli viidenneksellä verrattuna viime vuoteen. Kaikkiaan käytettyjä autoja tuotiin reilut 20 000. Niistä 171 oli sähköautoja, yli kaksi kertaa niin paljon kuin viime vuoden alkukuukausina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menikö Keskon autokaupan laajentumisinto yli? K Auto Oy ja K Caara Oy aloittavat lähes 1500 henkilöä koskevat yt-neuvottelut

Autojen yksityisleasing kasvaa, vaikka on edelleen vähäistä – "Omistamisen kulttuuri on syvällä selkärangassa"

Tesla teki kolmessa kuukaudessa 408 miljoonan dollarin tappiot – osake luisui jyrkkään laskuun