Koneet & autot

Autoliitto: ”Jos kaupunkilaiset luopuvat autoistaan, maaseutu on suurin häviäjä"

Jos kesäasukkaat eivät saavukaan enää maaseudulle, menee monelta palvelulta kauppoja myöten toimintaedellytykset ja vakituiset asukkaat kärsivät eniten, sanoo Autoliiton toimitusjohtaja.
Petteri Kivimäki
"Vaikka kaikista maamme autoista tehtäisiin heti huomenna teelusikoita, ei maailma pelastuisi. Suomi ei tosin enää sen jälkeen toimisi", kirjoittaa Autoliitto tiedotteessaan. Kuvituskuva.

Henkilöauto on Suomelle monella tavalla elintärkeä kulkumuoto, kirjoittaa Autoliitto tiedotteessaan.

"Henkilöautot tuottavat Suomen hiilidioksidipäästöistä yhdeksän prosenttia. Asiaa ei tule vähätellä, mutta ei sitä pidä liioitellakaan. Vaikka kaikista maamme autoista tehtäisiin heti huomenna teelusikoita, ei maailma pelastuisi. Suomi ei tosin enää sen jälkeen toimisi", Autoliitto kirjoittaa.

Suomen tavaraliikenteen tonneista liki 90 prosenttia kulkee kumipyörillä, huomauttaa Autoliitto. Henkilöliikenteestä, josta valtaosan kattaa henkilöauto, 93 prosenttia liikkuu teitä pitkin.

"Tämä ei EU:n harvimmin asutussa pitkien etäisyyksien maassa muutu nopeasti millään toimenpiteillä."

Autottomien kaupunkilaistenkaan ei kannata Autoliiton mukaan toivoa henkilöautojen katoamista. Verorahoilla tuetaan muun muassa joukkoliikennettä.

”Jos kaupunkilaiset luopuvat autoistaan, maaseutu on suurin häviäjä. Kaupunkilaiset jäävät silloin vapaa-ajallaankin kaupunkeihin ja kuluttavat rahansa siellä”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen huomauttaa.

Suomessa on yhteensä yli 500 000 mökkiä ja noin 820 000 ihmistä kuuluu kesämökin omistavaan asuntokuntaan. Tämän päälle tulee vielä mökkien vuokraustoiminta. Monelle maaseutukunnalle mökkeilijöiden saapuminen kesäisin on elinehto.

Eniten mökkejä on Kuopiossa, Mikkelissä ja Paraisilla. Asukasmäärään suhteutettuna mökkirikkaimmat kunnat ovat Parainen, Mäntyharju, Kemiönsaari sekä Pälkäne. Vuonna 2017 yhteensä 65 kunnassa oli enemmän mökkejä kuin asukkaita, kun vuonna 2000 tällaisia kuntia oli noin 30 vähemmän.

”Jos kesäasukkaat eivät saavukaan enää maaseudulle, menee monelta palvelulta kauppoja myöten toimintaedellytykset ja vakituiset asukkaat kärsivät eniten”, Nieminen sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Edes Ruotsissa ei kannata joutua tahallaan ikävyyksiin – ikäpoikkeusluvalla hankittu ajokortti ei kelpaa kaikkialla

Henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat jäämässä viime kesän tahdista

Kesäkuun liikenneonnettomuudet veivät hengen 24 ihmiseltä – suurin osa oli liikkeellä henkilöautolla