"Traktorin suuntamerkki vasemmalle ei ole kehotus ohittamiseen" – Osaatko ohittaa maatalouskoneet turvallisesti? - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

"Traktorin suuntamerkki vasemmalle ei ole kehotus ohittamiseen" – Osaatko ohittaa maatalouskoneet turvallisesti?

Työkoneen ohittamisessa auttavat ennakointi ja huolellisuus.
Uolevi Oristo
Liikenneturva muistuttaa, että maataloustyökoneiden ja traktoreiden sesonkiaika on käynnistynyt liikenteessä, ja tiellä voikin autoilevan edessä körötellä muuta liikennettä hieman hitaammin kulkeva ajoneuvo.

Liikenneturva muistuttaa, että maataloustyökoneiden ja traktoreiden sesonkiaika on käynnistynyt liikenteessä, ja tiellä voikin autoilevan edessä körötellä muuta liikennettä hieman hitaammin kulkeva ajoneuvo.

”Aina yleisillä teillä liikkumista ei voi välttää. Maataloustyökoneilla kuljettavat matkat eivät yleensä ole pitkiä, vaan useimmiten suuntautuvat seuraavaan työkohteeseen tai kotihalliin. Maltillinen asenne tekee tilanteesta turvallisemman ja kannattaakin miettiä ennen ohittamaan lähtemistä kuinka tarpeellista se ylipäänsä on”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu toteaa tiedotteessa.

Jos työkone kaikesta huolimatta pitää ohittaa, silloin auttavat ennakointi ja huolellisuus. Ennen kaistan vaihtamista on syytä varmistaa, että tilanne on turvallinen. Työkone voi nimittäin tehdä käännöksen kohti peltoa tai metsää paikoissa, joissa ei ole selkeää risteystä. Liikenneturvan mukaan vaaratilanne syntyy helposti, jos liian pikaisesti ohitukseen lähtevä ei ehdi reagoimaan vasemmalle kääntyvään työkoneeseen.

”Omaa vauhtia on syytä hiljentää ennen ohittamaan lähtemistä. Kuskille jää enemmän pelivaraa, kun nopeusero edessä kulkevan ajoneuvon kanssa ei muodostu liian suureksi. Seuraamalla työkoneen liikkeitä ja vilkkuja voi ennakoida mahdollisen käännöksen”, Lattu ohjeistaa.

Työkoneiden kuskien tulee mahdollisuuksien mukaan seurata takana tulevaa liikennettä, mutta esimerkiksi traktorin ohjaamosta katsottuna perässä tulevat ovat usein kuolleissa kulmissa. Siksi onkin tärkeää, että kaikki tiellä liikkuvat pyrkivät viestimään omista aikeistaan ja noudattavat yhteisiä sääntöjä.

Koulutusohjaaja korostaa, että kuljettajan tulee kertoa kääntymisaikeistaan selkeästi vilkun avulla.

”Missään nimessä työkonetta ei saa lähteä ohittamaan, jos se osoittaa vilkulla olevansa kääntymässä. Traktorin suuntamerkki vasemmalle ei ole kehotus ohittamiseen, vaan todennäköisesti edessä on silloin liittymä, josta työkoneen kuski haluaa kääntyä”, hän muistuttaa.

Autoilijan kannattaa valita ajolinjansa niin, että työkoneen kuljettajalla on mahdollisuus havaita takana tuleva peilistä. Liian lähellä ajavaa suuren kulkuvälineen kuski ei nimittäin välttämättä näe. Väliä on hyvä olla myös siksi, että raskaan menopelin kääntyminen vie tilaa.

”Traktori, varsinkin jos siihen on kiinnitetty esimerkiksi viljakärry, voi olla hyvinkin leveä ja vaatia paljon tilaa kääntyessään. Vastakkaiselle kaistallekin saattaa jäädä yllättävän vähän tyhjää jopa oikealle käännyttäessä. Jos perässä tullut onkin lähtenyt samanaikaisesti ohittamaan, hupenee ajotila kaistalla hyvinkin nopeasti”, koulutusohjaaja varoittaa.

Lue lisää

Järjestäytyneet liigat ryöväävät maatiloilta koneita ja eläimiä Isossa-Britanniassa – hintalappu liki 60 miljoonaa euroa vuodessa

Koneviesti: Mauri Anttila on kerännyt lähes täydellisen sarjan sinisiä traktoreita

Osaatko toimia oikein, kun eläin tulee tielle? Asiantuntija muistuttaa, ettei omalla toiminnalla pidä lisätä riskejä

Joka viides suomalainen luulee, että humalassa pyöräily on laillista, vaikka siitä voidaan tuomita jopa vankeuteen: ”Laki on ollut sama jo pitkään"