Lukijalta: Suomen kannattaisi poistaa autovero ja kaksinkertaistaa ajoneuvovero – ilmasto voittaa, kansan katkeruus loppuu, saadaan alvit Suomeen - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Koneet & autot

Lukijalta: Suomen kannattaisi poistaa autovero ja kaksinkertaistaa ajoneuvovero – ilmasto voittaa, kansan katkeruus loppuu, saadaan alvit Suomeen

"Esittämäni muutos voidaan toteuttaa milloin tahansa, ilman markkinahäiriöitä."
Jaana Kankaanpää
Uusien autojen ilmastovaikutukset ovat yleensä vanhoihin verrattuna tuntuvasti pienempiä.

Nyt, kun Suomi saa lainaa nollakorolla, kannattaisi tilaisuus käyttää hyväksi tekemällä pitkän tähtäimen investointeja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tällainen olisi autoveron poisto.

Liikenteen ilmasto­päästöjä ei saada kuriin niin kauan kuin maassa on auton hankintaan kytketty autovero. Se tekee uusista vähäpäästöisistä autoista kalliita.

Sen takia maastamme on tullut Ruotsista ja Saksasta tuotujen suuripäästöisten vanhojen autojen loppu­sijoituspaikka ja alv-tuotot jäävät tuontimaihin.

Autovero maksetaan hankinnan yhteydessä auton koko elinkaarelta. Se on huonosti säädettävissä, ja jokainen yritys siihen suuntaan aiheuttaa markkina­häiriöitä. Maamme auto­kannan arvoon sisältyy autoveroa useita miljardeja euroja.

Autoveron tuotto on noin miljardi euroa vuodessa. Vuotuinen ajoneuvovero tuottaa valtiolle saman verran.

Jos autovero poistetaan ja ajoneuvovero kaksin­kertaistetaan, yhtälö on periaatteessa tasan. Autovero maksetaan kuitenkin kerralla etukäteen, ja aluksi valtion tulot putoaisivat.

Tämän kompensoimiseksi Suomi ottaisi lainaa nyt, kun sitä saa ilman kuluja. Laina maksettaisiin pois muutamassa vuodessa ajoneuvoveron nousseista tuotoista.

Dynaamisena vaikutuksena myös alv-tuotot nousisivat, kun kansa ryntäisi ostamaan uusia, halventuneita autoja.

Eikö tämä olisi loistava investointi? Ilmasto voittaa, ja kansan katkeruus autoverosta loppuu. Saadaan paremmin ohjattavissa oleva verotus, alvit Suomeen ja tyytyväiset veronmaksajat.

Entä nykyinen autokanta? Siitä on jo autovero maksettu, joten ei ole perusteita nostaa sen vuotuista ajoneuvo­veroakaan.

Siltä osin kaikki jatkuu ennallaan.

Vanhojen autojen arvoon ei tule muutosta, koska niiden omistamiseen liittyvät kulut ovat alhaiset. Sen vuoksi esittämäni muutos voidaan toteuttaa milloin tahansa, ilman markkinahäiriöitä.

Hannu Saarenmaa

Porvoo

Lue lisää

Luvassa viileää säätä ja matalapaineita - viitteitä uusista myrskyistä ei ole

Talous herättää pelkoa ja uskoa

Onko jatkuva kasvatus luonnonmukaista?

Franciscuksella on yhä asiaa