Koneet & autot

Käytettyjen autojen kauppa vauhdittui ja myyntiajat lyhenivät kesällä

Myös vanhojen autojen tuonti on kiihtynyt ennätystahtiin.
Jarmo Palokallio
Käytettyjen autojen kaupan lisäksi käytettyjen autojen tuonti on kasvanut. Ulkomailta tuodaan etenkin suuria dieselautoja.

Vaihtoautokauppa vilkastui heinä-elokuussa. Myös käytettyjen autojen tuonti on kasvanut. Sen sijaan uusien autojen kauppa on tökkinyt viime syyskuussa tapahtuneesta päästömittaustavan muutoksesta lähtien.

"Viime vuoteen verrattuna autoja myytiin selvästi enemmän, minkä lisäksi myyntihinnat olivat korkeampia ja myyntiajat lyhyempiä. Kysynnän kasvu viittaa hyvään loppuvuoteen", kertoo Erno Kalalahti Nettiautosta.

Heinä-elokuussa Nettiautossa myytiin reilut 130 000 vaihtoautoa, mikä on kuusi prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna. Kasvavasta kysynnästä kertovat myös kävijöiden, autohakujen ja myyjille toimitettujen yhteydenottopyyntöjen lisääntynyt määrä.

"Kysyntä on vilkastunut ja edelliset kaksi kuukautta ovat olleet vaihtoautokaupassa hyviä", Kalalahti toteaa.

Käänne parempaan tapahtui heinäkuussa. Sitä ennen kauppa oli käynyt edellisvuoden tahtiin. Tammi-kesäkuussa Nettiautossa ilmoitettiin myydyiksi 310 000 autoa.

Kasvavasta kysynnästä kertovat myös Nettiauton kävijämäärän kasvu sekä autohakujen ja myyjille toimitettujen yhteydenottopyyntöjen lisääntynyt määrä.

Vaihtoautojen tarjonta on niin ikään hyvä. Pelkästään autoliikkeet toivat viimeisen kahden kuukauden aikana 88 448 uutta autoilmoitusta Nettiauton markkinapaikalle myyntiin.

Luku on liki kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Samaan aikaan myyntiajat ovat lyhentyneet. Mediaanimyyntipäiviä heinä-elokuun aikana myydyille autoille kertyi 21 päivää. Vuoden takaiseen verrattuna aika on lyhentynyt lähes kahdella päivällä.

"Normaalista autokaupan kausivaihtelusta puhuttaessa viitataan usein kevään autokuumeeseen, mutta kun katsotaan vaihtoautokaupan myyntimääriä, niin kovimmat myyntikuukaudet ovat olleet viime vuosina elokuu, syyskuu ja lokakuu."

Kalalahti ennustaa syksyn vaihtoautokaupassa yli 10 prosentin kasvua.

Uusien autojen tilanne on heikompi. Kauppa on käynyt yli 10 prosenttia viimevuotista hitaammin.

Autoalaa harmittaa etenkin käytettyjen autojen tuonti. Se on kiihtynyt ennätystahtiin.

Uusien autojen verotus on kireää etenkin yläpäässä. Siksi maahan tuodaan käytettynä paljon tehokkaalla moottorilla varustettuja autoja. Myös suuret dieselautot ovat suosittuja tuontikohteita.

Alkuvuoden aikana suosituimmat tuontimerkit olivat Mercedes, Volvo ja BMW.

Autotuojat odottavat, että käytettyjen autojen tuonti nousee jopa 46 000 kappaleeseen tänä vuonna. Keskimääräisen tuontiauton ostoon käytettävä rahasumma on 23 000 euroa. Niiden kaupassa liikkuva kokonaispotti on siten 800 miljoonan euron tuntumassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Edes kesän ja syksyn kiri ei näytä riittävän: Henkilö- ja pakettiautojen ensirekisteröinnit jäämässä viime vuodesta

Oletko sinä tai onko tuttusi taipuvainen kaahailuun ja parkkisakkoihin? Asiantuntijan mukaan siinä tapauksessa kannattaisi harkita rauhallisemman perheauton hankkimista

Keskon autoyhtiöt K-Auto ja K-Caara saivat yt-neuvottelut päätökseen: Antavat potkut 100 työntekijälle