Koneet & autot

Koneviesti testasi: Tällaisia ovat ammattilaistason lehtipuhaltimet

Kiinteistöhuoltajien käyttöön soveltuvia reppupuhaltimia vähemmän tarjolla kuin halpoja malleja. Koneviesti testasi Echon, Husqvarnan, Makitan ja Stihlin reppupuhaltimet ammattilaiskäytössä.
Reppupuhallintestissä mukana olivat Echo PB-770, Husqvarna 570BTS, Makita EB7660TH ja Stihl BR700.

Pudonneiden lehtien ja muun eloperäisen jätteen puhdistaminen pihoilta ja asutusalueelta kuuluu kiinteistöhuoltajien syysrutiineihin. Lehtipuhaltimien tarjonta on melko kirjavaa.

Edullisimmillaan yhden käden puhaltimia on myynnissä jopa alle 50 euron, ja reppumallejakin saa alle 150 euron hintaan. Ammattikäyttöön suunniteltuja reppupuhaltimia on kuitenkin vähemmän. Koneviesti otti vertailuun neljän eri yrityksen lippulaivamallit. Mukana testissä olivat

• Echo PB-770

• Husqvarna 570BTS

• Makita EB7660TH

• Stihl BR700

Lehtipuhaltimia ei missään nimessä voi kutsua hiljaisiksi, sillä konevoimalla tuotettu ilmanpuhallus korostaa äänenvoimakkuutta. Kunnollinen kuulosuojaus on tarpeen, sillä kaikkien vertailussa mukana olleiden laitteiden melutaso korvan juuresta mitattuna ylitti 100 desibeliä.

Testatuista lehtipuhaltimista korkeimmat desibelilukemat kellotti kaikissa mittausosioissa Husqvarna. Täydellä kaasulla korvan tasolta mitattuna ero oli viisi desibeliä korkeampi kuin Stihlissä ja Echossa. Kolmen mittaustuloksen keskiarvossa hiljaisimmaksi osoittautui Stihl. Testaajat kokivat Makita hiljaisemmaksi, mutta perinteisen nelitahdin äänimaailman taajuus poikkesi muista laitteista.

Puhallustehomittausten tulokset eivät olleet täysin vertailukelpoisia, sillä mittaukset tehtiin mukana toimitetuilla suuttimilla, joiden halkaisijoissa oli eroja. Esimerkiksi Stihlin putki oli kooltaan 85 x 75 millimetriä, kun taas Makitan putken halkaisija oli ainoastaan 65 milliä. Ilmavirtausten määrä putken suulla mitattiin Skywatch Xplorer -tuulimittarilla.

Tulokset kertovat lähinnä laitteiden suhteelliset erot. Voimakkaimpaan ilmavirtaan kykeni Makita tuloksella 91 metriä sekunnissa, kun taas Stihlin tulos jäi lukemaan 83 metriä sekunnissa. Tulokset ovat siis linjassa suuttimen koon kanssa.

Toisessa puhallusvoimamittauksessa puhallettiin saranoitua vanerilevyä, ja mittasimme, kuinka paljon puhallus riittää kallistamaan levyä pystytasosta. Neljän metrin päästä erot olivat pieniä: kolmen puhaltimen tulos oli 17 senttiä ja Husqvarnalla yhden sentin enemmän. 20 sentin etäisyydeltä erot olivat suuremmat, Husqvarna kallisti levyä 24 senttimetriä, kun Echon tulos jäi viisi senttiä pienemmäksi. Makitan ja Stihlin tulos oli 22 senttiä.

Testilaitteiden tehoissa ei juuri ollut hajontaa, mutta bensiininkulutuksessa oli eroja. Bensiininkulutusta mitattiin lisäämällä tankkiin kaksi desilitraa bensiiniä, jonka jälkeen puhaltimia käytettiin täydellä teholla moottorin sammumiseen saakka.

Bensapiheimmäksi puhaltimeksi osoittautui Makita, jonka laskennallinen tuntikulutus oli ainoastaan 1,48 litraa. Makitan käyttökustannuksia pienentää kaksitahtiöljyn tarpeettomuus. Husqvarna hörppäsi bensiiniä 1,87 litraa, Echon tulos oli 1,5 litraa ja Stihlin 1,7 litraa tunnissa.

Miten testikoneiden puhallusputket, kahvojen säädöt ja valjaat poikkesivat toisistaan? Se selviää, kun luet Koneviestin nettisivulta reppumallivertailun merkkikohtaiset arviot!

Lue lisää