Edes Ruotsissa ei kannata joutua tahallaan ikävyyksiin – ikäpoikkeusluvalla hankittu ajokortti ei kelpaa kaikkialla - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Edes Ruotsissa ei kannata joutua tahallaan ikävyyksiin – ikäpoikkeusluvalla hankittu ajokortti ei kelpaa kaikkialla

Reilu vuosi sitten voimaan astunut uusi ajokorttilaki kevensi ajokortin ikäpoikkeusluvan vaatimuksia.
Kari Salonen
Uudistuksen jälkeen ikäpoikkeusluvalla on myönnetty jo lähes 9000 ajokorttia. Kuvituskuva.

Yhä useampi 17-vuotias saa henkilöauton ajokortin ikäpoikkeusluvalla. Autoliitto muistuttaa, että kortti ei välttämättä oikeuta ajamaan autoa ulkomailla.

Reilu vuosi sitten voimaan astunut uusi ajokorttilaki kevensi ajokortin ikäpoikkeusluvan vaatimuksia. Ikäpoikkeusluvalla tarkoitetaan tässä tapauksessa B-luokan eli henkilöauton ajamiseen oikeuttavan ajokortin saamista 17-vuotiaana. Uudistuksen jälkeen ikäpoikkeusluvalla on myönnetty jo lähes 9 000 ajokorttia.

”Ajokortillinen nuori tulee tuskin edes ajatelleeksi matkustaessaan Ruotsiin, Norjaan tai Viroon, että näissä maissa ei alaikäinen saa autoa ajaa. Myös esimerkiksi suosituissa etelänmatkakohteissa Italiassa ja Espanjassa edellytetään ajokortin lisäksi vähintään 18 vuoden ikää”, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen toteaa tiedotteessa.

Toisaalta taas esimerkiksi Tanskassa ja Itävallassa 17-vuotias saa ajaa autoa, jos hänellä on Suomessa myönnetty ajokortti. Suokonautio-Hynninen kannustaakin nuorta automatkailijaa selvittämään ennen matkaa, missä maissa hänen ajokorttinsa kelpaa ja missä ei, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Moni maa edellyttää ulkomaiselta kuljettajalta joko Wienin tai Geneven tieliikennesopimukseen perustuvaa kansainvälistä ajokorttia. Alaikäinen kuljettaja ei kuitenkaan kansainvälistä ajokorttia voi saada, sillä YK:n tieliikennesopimuksissa kortin saajan alaikäraja on korttiluokasta ja tapauksesta riippumatta 18 vuotta.

Lue lisää

Dieselin hinnasta liki puolet veroa – tankkaaminen kallistuu taas

Näin pysäköit auton pysäköintitaskuun tien vasempaan reunaan – uusi tieliikennelaki sallii meilläkin nyt tämän

Eihän sinulla ole liiallisia luuloja ajokortistasi? Henkilöautokortti ei riitä kaikkien kevytperäkärryjen vetämiseen edes henkilöautolla, vaikka niin ehkä luuletkin

Aiemmin hätävilkkuja sai käyttää vain auton liikkuessa – asiaan tulee kesäkuun alussa muutos, jolla seurataan muun Euroopan esimerkkiä