Koneet & autot

"Juopon tuuri" on liikenteessä vain myytti – usein rattijuoppo loukkaantuu tai jopa kuolee

Vuoden alussa julkaistun raportin mukaan rattijuoppojen aiheuttamia kuolinonnettomuuksia oli vuosina 2013-2017 kaikkiaan 222.
Markku Vuorikari
Päihtyneenä autoa ajaneiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista 164 eli 74 prosenttia oli tieltä suistumisia. Kuvituskuva.

Vakuutusjätti LähiTapiola huomauttaa, että toisin kuin voisi luulla, niin sanottu "juopon tuuri" on liikenteessä pelkkä myytti. Kolaritilastojen mukaan rattijuoppo ei siis selviä kolarista tai ulosajosta useinkaan ilman vammoja.

Tämän vuoden alussa julkaistun raportin mukaan rattijuoppojen aiheuttamia kuolinonnettomuuksia oli vuosina 2013-2017 kaikkiaan 222. Määrä on 24 prosenttia kaikista tutkituista kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvo-onnettomuuksista.

Rattijuoppojen kuolinonnettomuuksista 77 prosentissa oli vain yksi osallinen ajoneuvo ja 23 prosenttia onnettomuuksista oli yhteenajoja. Raportissa päihtyneenä ajaneella kuljettajalla tarkoitettiin tilannetta, jossa aiheuttajakuljettajalla oli veressä alkoholia vähintään 0,5 promillea.

Päihtyneenä autoa ajaneiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista 164 eli 74 prosenttia oli tieltä suistumisia, 22 prosenttia kohtaamisonnettomuuksia ja loput 4 prosenttia kuuluivat luokkaan muut. Tähän luokkaan laskettiin esimerkiksi törmäyksiä esteisiin tai kumoonajoja ajoradalla.

"Tieltä suistumisten suuren osuuden lisäksi on aika tyypillistä, että rattijuoppo on onnettomuudessa yksin. Ehkä tätä voidaan pitää lohdullisena tietona siitä, että rattijuopon kyytiin ei yksikertaisesti haluta mennä", liikkumisen johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta sanoo tiedotteessa.

Rattijuopon aiheuttamissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa kuoli vuosina 2013–2017 yhteensä 252 henkilöä. Kuolleista 188 eli 75 prosenttia oli juopuneita kuljettajia. 21 prosenttia kuolleista oli matkustajana rattijuopon kyydissä ja neljä prosenttia kuoli yhteenajoissa vastapuolina olleissa ajoneuvoissa.

"Joskus kuulee puhuttavan ”juopon tuurista” eli siitä, että rattijuoppo itse selviäisi kolarista tai ulosajosta vammoitta. Tilastot eivät tue tällaista käsitystä, vaan kyllä useimmiten se on juuri rattijuoppo itse, joka loukkaantuu tai jopa menehtyy", Nieminen huomauttaa.

Lue myös:

Autoilijan riski törmätä eläimeen on noussut Etelä-Suomessa 50 prosenttia kolmessa vuodessa

Mikä on viikon vaarallisin päivä liikenteessä? 13 prosenttia enemmän vahinkoja

Suomessa päästiin viime vuonna tavoitteeseen liikennekuolemattomasta päivästä

Lue lisää