Koneet & autot

Liikenneonnettomuuksien laadussa raju ero: Eniten vahinkoja suurissa kaupungeissa, vakavimmat onnettomuudet maaseudulla

Taajamien ulkopuolella sattuu yhdeksän kymmenestä autoilijan kuolemantapauksesta.
Sanne Katainen
Alueellisia eroja vahinkotilanteissa selittävät muun muassa liikennemäärät ja ajonopeudet.

Liikennevahinkojen määrissä ja vakavuudessa on selviä alueellisia eroja.

LähiTapiolasta huomautetaan, että eniten liikennevahinkoja sattuu pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa. Vakavimmat liikenneonnettomuudet tapahtuvat kuitenkin harvaan asutuilla alueilla. Taajamien ulkopuolella sattuu nimittäin yhdeksän kymmenestä autoilijan kuolemantapauksesta.

Alueellisia eroja vahinkotilanteissa selittävät muun muassa liikennemäärät ja ajonopeudet. Kaupungeissa autoja on enemmän, ja esimerkiksi parkkipaikoilla sattuu paljon peltikolareita.

Liikennevakuutuksesta maksettujen korvausten euromäärillä katsottuna vakavimmat liikennevahingot sattuvat kuitenkin pääsääntöisesti taajamien ulkopuolella. Maaseudulla välimatkat ovat pidempiä ja autoa käytetään pidempään maantieajoon. Toisaalta myös nopeudet ovat suurempia ja kolarit usein sattuessaan tuhoisampia.

Henkilöautossa matkustavia on kuollut viime vuosina noin 140 ja loukkaantunut yli 3 000 ihmistä vuodessa.

"Tyypillisiä vakavia liikenneonnettomuuksia maaseudulla ovat autojen yhteentörmäykset ja ulosajot korkeilla nopeuksilla", LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen sanoo tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Asiantuntija kertoo, miten parannat arkesi tietoturvaa – Oletko kuullut 3-2-1 -säännöstä?

"Juopon tuuri" on liikenteessä vain myytti – usein rattijuoppo loukkaantuu tai jopa kuolee

Näistä liikennesäännöistä arjessa lipsutaan eniten: "Voi tulla vahva tunne siitä, että sääntöjen mukaan toimiminen on pahasti ristiriidassa maalaisjärjen kanssa"