Moottorikelkkakausi alkaa pian – kaksi asiaa kannattaa hoitaa kuntoon, jos et halua kallista laskua - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Moottorikelkkakausi alkaa pian – kaksi asiaa kannattaa hoitaa kuntoon, jos et halua kallista laskua

Liikennevakuutuskeskuksesta korostetaan, että valvontateknologia kehittyy jatkuvasti, joten vilpillisen kelkkailijan kiinni jääminen on yhä todennäköisempää.
Seppo Nykänen
Moottorikelkan omistajan on syytä pitää mielessä, että liikennekäytöstä poistetulla ja vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei saa ajaa lainkaan.

Moottorikelkkakausi lähestyy jälleen erityisesti maamme pohjoisosissa. Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että ennen kuin kelkalla lähtee liikkeelle, kaksi asiaa tulee hoitaa kuntoon. Kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja myös lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa.

Liikennevakuutuskeskus huomauttaa, että rekisteröinnin ja liikennevakuutuksen laiminlyönti voi tulla kalliiksi.

Moottorikelkan omistajan on syytä pitää mielessä, että liikennekäytöstä poistetulla ja vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei saa ajaa lainkaan.

"On hyvä tietää, että lain mukaan liikenteeksi lasketaan myös teiden ulkopuoliset alueet kuten pihatiet, pellot, metsät ja jääalueet", Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen sanoo tiedotteessa.

Kausiajoneuvojen käyttöönoton yhteydessä on oltava tarkkana siinä, että velvollisuudet tulevat hoidetuksi. Jos poistaa ajoneuvon välillä liikennekäytöstä ja irtisanoo liikennevakuutuksen, vakuutus pitää aina muistaa ottaa uudelleen, kun ajoneuvon ottaa jälleen käyttöön.

"Kausiluonteisiakaan ajoneuvoja kuten moottorikelkkoja tai mopoja, ei ole aina välttämätöntä poistaa hiljaisen kauden ajaksi liikennekäytöstä. Kausiluonteisuus on saatettu ottaa huomioon ajoneuvon liikennevakuutusmaksuissa", Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu vinkkaa tiedotteessa.

Liikennevakuutuskeskuksesta korostetaan, että valvontateknologia kehittyy jatkuvasti, joten vilpillisen kelkkailijan kiinni jääminen on yhä todennäköisempää.

Vakuuttamattomalla ja liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisen seuraukset ovat hintavat. Vakuuttamattomuusmaksu on nimittäin maksettava takautuvasti koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut vakuuttamaton, vaikka sillä olisi ajettu vain yhtenä päivänä. Vakuuttamattomuusmaksu voi olla jopa nelinkertainen tavalliseen vakuutusmaksuun nähden. Lisäksi poliisi voi poistaa ajoneuvon kilvet saman tien. Jos ajoneuvo on ajoneuvoverollinen, myös vero on maksettava jälkikäteen.

Jos vakuuttamattomalla moottorikelkalla tapahtuu onnettomuus, kuljettaja ei saa korvauksia omista henkilövahingoistaan.

"Kannattaa tiedostaa, että henkilövahinko voi tulla erittäin kalliiksi, jos henkilö on esimerkiksi työkyvytön lopun elämäänsä", Tuulensuu varoittaa.

Lue lisää

Kittilän liikenteessä vammautuu suhteessa eniten ihmisiä – Pohjois-Suomi johtaa synkän tilaston kärkeä

Trapper haastaa valtamerkkien mönkijät maltillisella hinnoittelulla ja hyvällä laadulla

Tiesithän, että liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa? Piittaamattomuudesta voi tulla yllättävän kallis lasku, ja siihen on syy, jota moni ei tiedä

Voimaa vai ketteryyttä? Käyttötarkoitus ohjaa moottorikelkan valintaa