LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Koneet & autot

Ethän sinä syyllisty tähän? Kolme kymmenestä kuljettajasta jättää huomiotta stop-merkin

Toiminnan taustalla on asiantuntijan mukaan mitä todennäköisimmin silkka piittaamattomuus liikennesääntöjä kohtaan.
PxHere
Stop-merkki velvoittaa pysähtymään ja väistämään risteyksen muuta, etuajo-oikeutetusta suunnasta tulevaa liikennettä.

Vaikka stop-merkki osoittaa väistämisvelvollisuutta, se velvoittaa yksiselitteisesti myös pysähtymään. Liikenneturvan seurantojen mukaan kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa siitä huolimatta merkin ohi pysäyttämättä.

Viime vuonna tehdyissä seurannoissa stop-merkin ohitti pysähtymättä tarkalleen 29 prosenttia kuljettajista. Yhteensä seurannoissa tehtiin 4491 havaintoa.

Stop-merkki velvoittaa pysähtymään ja väistämään risteyksen muuta, etuajo-oikeutetusta suunnasta tulevaa liikennettä.

”Stop-merkkiä käytetään usein risteyksissä, joissa on syytä olla tarkempana. Syynä voi olla huono näkemä, vilkas liikenne tai eri tekijöiden yhdistelmä. Risteyksessä tai liittymässä on voinut sattua myös paljon onnettomuuksia tai vaaratilanteita, joita merkin velvoittamalla pysähtymisellä pyritään ehkäisemään", Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen sanoo tiedotteessa.

Merkillä pyritään siis syystä varmistamaan, että kuljettaja pysäyttää ajoneuvonsa ennen risteystä.

"Sen noudattaminen ei ole valintakysymys”, Heiskanen korostaa.

Koska liikennemerkki on kuitenkin niin tunnistettava ja toimintakehotteeltaan selvä, Heiskanen epäilee, että pysähtymisvelvoitteen sivuuttamisen takana on mitä todennäköisimmin silkka piittaamattomuus liikennesääntöjä kohtaan.

”Moni liikenteen vaaratilanteista kehittyy risteysalueilla, joissa merkkien ja väistämisvelvoitteiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää sekä oman että muiden turvallisuuden takia”, Heiskanen painottaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EK huolestunut mahdollisista vastatoimista unionin hiilitulleihin – "Vastatoimet voisivat kohdistua vaikka juustojen vientiin"

Suomelle laaditaan valtakunnallinen uusi liikennesuunnitelma – "Infrahankkeista on puuttunut pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta"

Kysely: Rattijuopumus tuomitaan tiukasti Suomessa – siitä huolimatta maistissa lähdetään ajamaan