Koneet & autot

Polttoaine- ja ajoneuvoveron alueellinen porrastus selvitetään – työ alkaa ensi vuonna

Kansanedustaja Anne Kalmari toivoo, että selvitystyö saadaan valmiiksi kevättalven aikana.
Carolina Husu
Käytännössä porrastetussa verossa olisi siis kyse siitä, että harvaan asutuilla seuduilla verovelvoitteet eivät ole yhtä kovia kuin pääkaupunkiseudulla.

Polttoaine- ja ajoneuvoveron alueellisesta porrastuksesta tehdään ensi vuoden aikana perustuslaillinen selvitys. Selvitykseen on varattu rahat ensi vuoden budjetissa.

Selvityksen on määrä alkaa ensi vuoden alussa.

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari toivoo, että selvitystyö saataisiin valmiiksi kevättalven aikana. Hän huomauttaa, että tämäntyyppiset esitykset ovat usein kaatuneet perustuslaillisiin ongelmiin. Esimerkiksi valtiovarainministeriö on hänen mukaansa todennut, ettei alueellisesti porrastettu vero ole perustuslain mukainen. Porrastetussa verossa on nimittäin kyse niin sanotusta positiivisesta syrjinnästä.

Kalmari huomauttaa, että nykyiselläänkin ihmiset muuttavat esimerkiksi Kauniaisiin alhaisen kunnallisveroprosentin perässä.

Käytännössä porrastetussa verossa olisi siis kyse siitä, että harvaan asutuilla seuduilla verovelvoitteet eivät ole yhtä kovia kuin pääkaupunkiseudulla. Kalmarin mielestä veroportaita pitäisi olla useampi niin, että vero muuttuisi sen mukaan, miten kaukana väestökeskittymistä ollaan.

Kalmarin mukaan muissa maissa, kuten Ruotsissa, on toteutettu tämäntyyppisiä veroratkaisuja. Länsinaapurissamme on käytössä alueellinen sähkövero.

Lue lisää