Koneet & autot

Suomalaisten autoajatuksia selvitettiin: Sähköauton suosio kasvaa, mutta selvä ykkönen on silti vanha tuttu

Kaasuautoa voisi harkita lähes yhtä moni vastaaja kuin täyssähköautoa,
Toni Forssell
Kyselyyn vastanneista suomalaisista 47 prosenttia harkitsisi ensisijaisesti bensiinimoottorilla varustettua autoa, jos olisi nyt hankkimassa autoa. Kuvituskuva.

Vaikka sähköautojen määrä Suomen teillä kasvaa, on LähiTapiolan teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten selvä ykkösvaihtoehto autokaupoilla bensiiniauto. Moni kertoo kuitenkin olevansa valmis harkitsemaan ladattavaa hybridisähköautoa.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista 47 prosenttia harkitsisi ensisijaisesti bensiinimoottorilla varustettua autoa, jos olisi nyt hankkimassa autoa. Toisaalta myös ladattava hybridisähköauto voisi tulla melko monelle kyseeseen. Hybridin puolesta liputtaa 38 prosenttia vastaajista.

Ehkä kiinnostavinta kyselyn tuloksissa on se, että dieselautoa harkitsisi harvempi kuin joka viides vastaaja. Täyssähköauto voisi tulla kyseeseen 14 prosentille, ei-ladattava hybridisähköauto 17 prosentille vastaajista. Kaasuauto kiinnostaisi runsasta kymmenesosaa eli tarkalleen 12 prosenttia vastaajista.

"Kasvava kiinnostus sähköautoihin näkyy kyselytutkimuksessa selvästi. Melko alhainen kiinnostus dieselautoja kohtaan on hiukan yllättävää, sillä ne edustavat edelleen varsin merkittävää osaa Suomen autokannasta. Kiinnostus antaa osviittaa, mutta toki harkinnasta on vielä matkaa varsinaiseen ostopäätökseen", LähiTapiolan kehityspäällikkö Henna Saarelainen kommentoi tiedotteessa.

Saarelainen nostaa esiin sen, että kaasuautoa voisi harkita lähes yhtä moni vastaaja kuin täyssähköautoa, vaikka kaasuautot ovat olleet huomattavasti näitä vähemmän esillä julkisessa keskustelussa.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 1 034 Suomessa asuvaa henkilöä, jotka olivat iältään 15-74 -vuotiaita. Aineisto kerättiin 19-26.9.2019.

Liikennekäyttöön rekisteröityjen täyssähköautojen määrä oli tämän vuoden lokakuun lopussa noin 4100. Ladattavia hybridiautoja oli rekisteröity liikenteeseen yli 21 500. Ei-ladattavia hybridejä oli sen sijaan tuolloin rekisteröity liikenteeseen noin 53 000 kappaletta. Kaasuautoja oli puolestaan rekisteröity noin 2 500. Dieselautoja oli rekisterissä 750 000 ja bensiiniautoja 1 850 000.

Lue lisää

MT:n kysely: Maaseudulla asuvista moni kokee maksavansa liikaa Yle-veroa – "Yllättää, että pääkaupunkiseudulla tyytyväisyys on selvästi suurempaa kuin muualla maassa", hallintoneuvoston Arto Satonen sanoo

Kysely: Yli puolet suomalaisista on ladannut Koronavilkun – kokemus tarpeettomuudesta yleisin syy asentamatta jättämiselle

Kysely: Kuusi kymmenestä ei aio ikinä ostaa uutta autoa – enemmistö ei luota nykyautojen tekniikkaan

Vakuutuksen ostaminen metsän turvaamiseksi Aila-myrskyn alla voikin jäädä haaveeksi – "Emme tässä tilanteessa myy uusia metsävakuutuksia"