Koneet & autot

Oletko sinä tehnyt ikinä näin? Kaksi viidestä suomalaisesta autoilijasta on jättänyt auton kotiin pimeällä tai liukkaalla kelillä

Liukkauden takia auto jää kotiin yleisimmin pääkaupunkiseudulla.
Jarkko Sirkiä
Pimeällä ajoa enemmän suomalaiset jännittävät liukkaita teitä.

Kolarikorjaamo Autoklinikan teettämä kyselytutkimus paljastaa, että noin kaksi autoilijaa kymmenestä jättää auton kotiin, jos ulkona on pimeää tai liukasta.

16 prosenttia autoilijoista kertoo välttelevänsä ajamista pimeän aikaan. Syyksi suurin osa kertoo yksinkertaisesti sen, ettei pidä pimeällä ajamisesta. Toisaalta syynä on joissain tapauksissa myös se, ettei pimeällä ajaminen tunnu turvalliselta keskivertoa huonomman näön takia. Lisäksi ajamista vältellään myös esimerkiksi pitkien ajovalojen oikeita käyttötapoja koskevan epävarmuuden vuoksi.

Pimeällä ajoa enemmän suomalaiset jännittävät kuitenkin liukkaita teitä. 27 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo joskus jättäneensä autonsa kotiin liukkaiden kelien takia. Se tuskin on suuri yllätys, että auto jää liukkauden takia yleisimmin kotiin pääkaupunkiseudulla.

"Pääkaupunkiseudulla on usein helppoa kulkea julkisillakin, mikä selittänee osaltaan matalan kynnyksen auton kotiin jättämiselle. Yllätyin kuitenkin hieman siitä, että liukkaat kelit vaikuttavat suomalaisten ajoon pimeyttä enemmän, sillä liukkailla liikkumisen turvallisuuteen voi itse vaikuttaa paremmin kuin näkökykyyn tuntuvasti vaikuttavaan pimeään", Autoklinikan Juha Heiskanen kommentoi tiedotteessa.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Siihen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin elokuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Lue lisää

Koronan toinen aalto iskee nyt päin yrityksiä – luvassa lisää lomautuksia ja irtisanomisia, EK:n kysely kertoo

Tästä näkövaivasta voi olla kyse, jos pimeässä ajaminen ahdistaa

MT-gallup: 68 prosenttia kaupunkilaisista ajattelee maaseudun vetovoiman kasvaneen koronan aikana

Liikenneverotus edistämään alueellista tasa-arvoa