Koneet & autot

Ford vyöryttää sähköisiä katumaastureita Suomeen

Ilman sähköisiä ajoneuvoja valmistajia uhkaavat EU:n jättisakot päästörajojen ylityksestä.
Jarmo Palokallio
Ford Explorerin konepellin alta löytyy sähkömoottorin lisäksi kolmilitrainen V6 bensamoottori. Pelkällä sähköllä auto kulkee 42 kilometriä.

Ford alkaa tuoda Suomeen kolmea uutta sähköistä kaupunkimaasturiuutuutta ensi vuonna. Maahantuojan mukaan EU on rajannut päästötavoitteet niin tiukoiksi, ettei niiden tavoittaminen ole mahdollista ilman uusia hybrideitä ja täyssähköautoja

EU:n autovalmistajille määräämä päästöarvo putoaa jatkossa 95 hiilidioksidigrammaan kilometriltä. Sen ylittämisestä seuraa merkittävät sakot.

”Fordilla on tehty päätös siitä, ettei autojemme keskiarvopäästöt ylitä missään päin maailmaa tuota arvoa ja että emme ala maksamaan kalliita päästösakkoja”, sanoo Oy Ford Ab:n toimitusjohtaja Hannu Pärssinen.

Kuten ympäristökysymyksissä asiaan kuuluu, tiukkana pidetty 95 grammaakin on vain välitavoite. Jo vuonna 2025 päästöraja putoaa 65 grammaan kilometriltä.

Pärssisen mukaan silloin Ford myy Euroopassa enemmän sähkömoottorilla varustettuja autoja, kuin perinteisiä polttomoottoriautoja.

Muutos on siis nopea ja se koskee kaikkia autonvalmistajia.

Aiemmin sähköautojen valmistaminen ei ollut autotehtaille kannattavaa. Tuotantomäärien kasvaessa kustannukset autoa kohti kuitenkin pienenevät.

"Tappiolla emme enää myy yhtään autoa", Pärssinen linjaa.

Fordin uusista hybrideistä pienten katumaastureiden sarjassa aloittaa Ford Puma. Sen kauppa alkaa 125- ja 155-hevosvoimaisilla versioina. Moottorina on 1,0 EcoBoost ja auton kampanjahinta alkaa 23 441 eurosta.

Auton varustelu pistää kilpailijat koville. Siihen kuuluu jopa etuistuimien hierontatoiminnot, mitä kyseisessä koko- ja hintaluokassa ei ole juuri nähty.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on tavaratilan pohjan alle jäävä 80 litran vesitiivis kotelo. Siellä voi kuljettaa vaikka nesteitä ja sen saa tyhjennettyä myös alakautta.

Uusi Ford Kuga tarjoaa täyden paketin bensiini-, diesel- ja hybridimoottoreita. Jatkossa sen saa myös ladattavana hybridinä.

Ajoakun kapasiteetti on 14,4 kilowattituntia, mikä riittää noin 56 sähköiseen kilometriin. Launch Editionin hinnat alkavat 39 940 eurosta.

Ford odottaa sekä Pumalle että Kugalle noin tuhannen kappaleen vuosimyyntiä.

Varsinaista Amerikan herkkua tarjoaa uusi Ford Explorer. Sen ladattava hybridiversio sisältää kaikki varusteet vakiona. Auto on seitsenpaikkainen ja rohkeasti muotoiltu.

Monista sähköautoista poiketen Explorerissa riittää myös 2500 kilon verran vetokykyä.

Konepellin alta löytyy bensiinikäyttöinen kolmilitrainen V6-moottori ja sähkömoottori, joista irtoaa yhdessä 457 hevosvoimaa. Vääntöä paketissa on huikeat 825 Newtonmetriä.

Akun koko on 13,6 kilowattituntia ja sähköistä toimintamatkaa autolle luvataan 42 kilometriä. Auton alkaen hinta on 81 390 euroa.

Lue lisää

Toyotan 15 miljoonan auton hybridiharjoitukset riittävät, nyt alkaa täyssähköautojen vyöry

Laaja pettymys hallituksen ehdotuksiin liikenteen päästöjen vähentämiseksi työsuhde-eduilla – sähköautoille ehdotettu veroetu alentaisi päästöjä alle 0,01 prosenttia

Järkälemäinen Ford Explorer haastaa katumaastureiden kuninkuusluokan

Sähköautoja valmistavan Teslan vuosineljännes yllättäen voitollinen