Löytyykö autotallistasi yli 40-vuotias auto, joka on yksityisessä käytössäsi? Jatkossa se pitää katsastaa kahden vuoden, museoautot neljän vuoden välein - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Löytyykö autotallistasi yli 40-vuotias auto, joka on yksityisessä käytössäsi? Jatkossa se pitää katsastaa kahden vuoden, museoautot neljän vuoden välein

Lausuntokierroksella ehdotettiin asetusluonnoksessa, että yli 40-vuotiaiden ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksista jopa olisi luovuttu.
Raisa Kyllikki Karjalainen
Yksityiskäytössä olevien yli 40-vuotiaiden moottorikäyttöisten ajoneuvojen määräaikaiskatsastukset harvenevat siten, että katsastusaikaväli on ensi vuoden toukokuusta lähtien kaksi vuotta.

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedottaa, että yksityiskäytössä olevien, yli 40-vuotiaiden moottorikäyttöisten ajoneuvojen määräaikaiskatsastukset harvenevat. Ensi vuoden toukokuusta lähtien katsastusaikaväli on kaksi vuotta.

Lisäksi yksityiskäytössä oleville museoajoneuvoille, riippumatta niiden iästä, otetaan käyttöön yhtenäinen neljän vuoden niin sanottu rullaava katsastusväli.

Kaikki luvanvaraisessa henkilö- tai tavaraliikenteessä olevat museoajoneuvot on sen sijaan jatkossa katsastettava kerran vuodessa kuten muutkin liikennelupaa edellyttävän toiminnan ajoneuvot. Aiemmin museotaksien katsastusaikaväli oli kaksi tai neljä vuotta riippuen siitä, milloin auto oli otettu käyttöön.

Toisin kuin lausuntokierroksilla olleessa asetusluonnoksessa ehdotettiin, museoajoneuvojen ja yli 40-vuotiaiden yksityiskäytössä olevien ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksesta ei luovuta kokonaan. Syynä on liikenneturvallisuus.

Myöskään O2-luokan perävaunujen määräaikaiskatsastuksesta ei luovuta, vaikka tämä vaihtoehto oli esillä ensimmäisellä lausuntokierroksella. O2-luokan perävaunut on edelleen katsastettava kahden vuoden välein.

Lue lisää:

Ministeriö ehdottaa: Yli 40-vuotiaat autot vapautetaan määräaikaiskatsastuksesta

Uusien autojen katsastusväli harvenee (toukokuu 2018)

Lue lisää

Vanhat autot etsivät Kevätheiloja Janakkalassa: "Jotkut luulevat, että olen lentokone, josta puuttuu vain siivet ja pyrstö"

Ministeriö ehdottaa: Yli 40-vuotiaat autot vapautetaan määräaikaiskatsastuksesta

Nämä menopelit eivät tule heti tiellä vastaan: Kekkosen Mini ja veteraanikuorma-autot näytillä

Koneviesti: Mauri Anttila on kerännyt lähes täydellisen sarjan sinisiä traktoreita