Syyllistytkö sinäkin? Kyselyn mukaan yli puolet autoilijoista säilyttää takapenkillä irtotavaraa - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Syyllistytkö sinäkin? Kyselyn mukaan yli puolet autoilijoista säilyttää takapenkillä irtotavaraa

Äkkipysähdyksen sattuessa tavallinen irtotavara voi muuttua odottamattomaksi vaaratekijäksi.
Jaana Kankaanpää
Takapenkillä ei ole syytä säilyttää mitään irtotavaraa.

Kolarikorjaamo Autoklinikan kyselytutkimus paljastaa, että yli puolet autoilijoista säilyttää autonsa takapenkillä irtotavaraa.

On hyvä pitää mielessä, että äkkipysähdyksen sattuessa tavallinen irtotavara voi muuttua odottamattomaksi vaaratekijäksi.

Autoklinikan kyselytutkimukseen vastanneista autoilijoista 53 prosenttia myöntää säilyttävänsä joskus auton takapenkillä irtotavaraa, kuten tablettia, juomapulloa tai lasten leluja. Lapsiperheillä osuus nousee 62 prosenttiin.

"Pienten tavaroiden heittäminen takapenkille tai kuskin viereiselle penkille on todella helppoa. Äkkijarrutuksessa näistä voi kuitenkin tulla vaarallisia, joten tavarat kannattaisi aina sijoitella suljettaviin lokeroihin tai telineisiin. Iskuriskien lisäksi esimerkiksi penkillä oleva läppäri tai puhelin voi jo pienessä jarrutuksessa heikentää liikenneturvallisuutta kuljettajan huomion hajaannuttamalla, mikäli kuljettaja koettaa vaistomaisesti napata laitteen kiinni ennen lattialle putoamista", Vesa Mattila Autoklinikalta muistuttaa tiedotteessa.

Kyselytutkimuksesta selviää myös se, että vain yhdellä viidestä autoilijasta on autossaan turvaverkko, joka erottaa tavaratilan matkustamosta.

Mattila huomauttaa, että onnettomuustilanteissa kookkaat tavarat, kuten matkalaukut ja laatikot, voivat lähteä vauhdilla liikkeelle äkkipysähdyksessä ja tehdä tilanteesta entistä vaarallisemman.

"Kookkaat esineet tulisikin aina pakata tavaratilaan, jonka olisi hyvä olla eristetty muusta matkustamosta", hän neuvoo.

Autoklinikan kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin elokuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Lue lisää

Perinteinen unelma pitää pintansa – jopa 70 prosenttia nuorista haaveilee omakotitalosta, paljastaa kysely

Kysely paljastaa: Kävelijät haluavat kuulla tämän äänen ennen kuin polkupyörä ajaa kohdalle

"En minä, mutta muut..." — Viidennes suomalaisista hermostuu liikenteessä melko usein

Lammastilojen määrä laskussa – suurilla ja pohjanmaalaisilla tiloilla vähiten jatkamishaluja vuoden 2025 jälkeen