Kuorma-auto sieppaa jopa omakotitalon kyytiinsä – innovaatio helpottaa rakennusten siirtämistä pisteestä toiseen - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Kuorma-auto sieppaa jopa omakotitalon kyytiinsä – innovaatio helpottaa rakennusten siirtämistä pisteestä toiseen

Askolalainen yrittäjä Tauno Franssila keksi idean, jolle patentti- ja rekisterihallitus myönsi hyödyllisyysmallisuojan.
Jaana Kankaanpää
Askolan Nalkkilassa asuva yrittäjä Tauno Franssila valmistaa ilmajousitetun kuorma-auton avulla siirrettäviä autokatoksia, autotalleja, saunamökkejä ja minitaloja.

Tauno Franssila oli hiihtämässä Lapissa. Silloin hänen päässään välähti, miten autokatos voidaan siirtää pisteestä toiseen ilmajousitteisen kuorma-auton ympärillä.

Askolalaisen rakennusyrittäjän yksinkertainen idea osoittautui niin hyväksi, että hän sai keksinnöstään hyödyllisyysmallisuojan vuonna 2013.

Franssilan mukaan innovaatio helpottaa rakennusten siirtämistä. Kuorma-auton ympärillä kulkevan autokatoksen maavara voi olla matalimmillaan vain 30–40 senttimetriä.

Tähän asti kokonaisia taloja, mökkejä ja saunoja on kuljetettu paikasta toiseen auton lavalla.

"Uutisten mukaan Suomessa on miljoona taloa vikapaikassa, minusta pikemminkin miljoonaa taloa ei voida siirtää. Siirrettävä minitalo sopii kaikille, jotka eivät halua asua kerrostalossa", Franssila vinkkaa.

Autokatoksen rakentamismenetelmällä voi toteuttaa vaikka kokonaisen omakotitalon. Paloista kasattavan talon rakentaminen onnistuu katoksen alla suojassa sateelta ja kylmältä.

"Tällä metodilla mökkejä, taloja ja katoksia pystyy rakentamaan hyvin nopeasti varastoon."

Franssilan yrityksen RediRakenteen autotalleja, autokatoksia ja saunamökkejä on kuljetettu lähinnä Etelä-Suomeen. Yhden katoksen paino nousee noin 5 000–6 000 kiloon.

"Sokkeli on valettu valmiiksi betonista. Katoksen voi siten nostaa ja siirtää kokonaisena. Tuotteen autosta alas ottamiseen menee noin 30 minuuttia aikaa", Franssila kertoo.

Kädentaidot ovat Tauno Franssilalla verissä, sillä hän rakensi isänsä kanssa ensimmäisen viljakuivaamon 14-vuotiaana.

Päätoiminen maatalouden harjoitus loppui tilalla vuonna 1995 Suomen liityttyä EU:hun, ja Franssila päätti keskittyä sementtivalimoonsa.

"Eihän maatalous ikinä tietenkään kokonaan lopu. Meillä on edelleen 27 hehtaaria peltoa heinällä", hän tuumii.

71-vuotias Tauno Franssila olisi valmis myymään hyödyllisyyspatenttinsa eteenpäin, jos sopiva jatkaja yritykselle ilmaantuu.

Jaana Kankaanpää
Tauno Franssila näyttää minitalon saumakohtaa, johon rakennuksen kappaleet liitetään yhteen. Talo rakentuu vähintään kahdesta osasta.
Lue lisää

Kunniamerkillä palkitun äidin kasvatusohje: Lasten pitää saada leikkiä ja olla vaan

Koneviesti: Mauri Anttila on kerännyt lähes täydellisen sarjan sinisiä traktoreita

Kohta Suupohjan puu kolkuttelee jatkojalostukseen 24 vaunun kokojunakuljetuksina – Teuvan lastausraiteen pidennys valmistuu syyskuussa

Vuokratraktoreiden suosio kasvussa – "Vuokratraktori onkin ollut hyvä ratkaisu kuukauden tarpeeseen"