Koneet & autot

Tekeekö mieli räplätä kännykkää ajon aikana? Asiantuntija kertoo yksinkertaisen vinkin luurihimon välttämiseen

Asiantuntija muistuttaa, että myös kännykkään keskittyvä kuljettaja voi itse toimia arvaamattomasti.
Juho Leskinen
Ilmeisistä riskeistä huolimatta kännykän käyttö liikenteessä on yleistä. Kuvituskuva.

Liikenneturva muistuttaa, että huomio liikenteessä voi herpaantua, mikäli kuljettaja räplää puhelintaan.

”Liikennetilanteet voivat muuttua nopeasti ja tielle tulla yllätyksiä. Jos katse on kännykässä ja mieli poissa liikenteestä, ei näihin tilanteisin ennätä reagoimaan ajoissa tai tarvittavat korjausliikkeet tehdään väärään suuntaan ja myöhässä", Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen sanoo tiedotteessa.

Suunnittelija muistuttaa, että kännykkään keskittyvä kuljettaja voi myös itse toimia arvaamattomasti. Tämän vuoksi toisilta tienkäyttäjiltä vaaditaan reagointia, jotta onnettomuudelta vältytään.

Ilmeisistä riskeistä huolimatta kännykän käyttö liikenteessä on yleistä. Kaksi kolmesta kuljettajasta kertoi Liikenneturvan vuonna 2018 tekemässä kyselyssä käyttävänsä kännykkää ajaessaan jollain tavalla. Kolmasosa heistä kertoi, että syynä tähän on vain tapa.

”Kännykän vilkuilu ratissa epäsäännöllisen säännöllisesti on voinut muodostua tavaksi huomaamatta. Jos jatkuvasti keskittyy käsillä olevaan asiaan vain osittain, keskittymiskyky haurastuu ja tarkkaamattomuudesta voi tulla normaali olotila. Tällöin on entistä vaikeampi vastustaa kiusausta tarkistaa kännykkää aika ajoin myös liikenteessä”, Jääskeläinen korostaa.

Suunnittelija antaa myös vinkin siihen, miten himon luurinsa räpläämiseen voi välttää tai ainakin riskiä siihen voi pienentää.

”Torpedoidaan houkutus ennakkoon. Yksinkertainen vinkki tähän on niin sanottu flip & mute: eli ensin kännykkä äänettömälle ja ulottumattomiin, ja vasta sitten rattiin. Näin voi auttaa itseään keskittymään liikenteeseen. Jos polte kasvaa liian suureksi, voi pysähtyä turvalliseen paikkaan tarkistamaan viestit ja senhetkiset somekohut”, Jääskeläinen vinkkaa.

Lue lisää