Koneet & autot

Kaupunkien parkkipaikat ovat liian ahtaita traktoreille ja työkoneille – kaupungin lakimies kertoo, mitkä ovat pysäköintivaihtoehdot

Kolmen ajoneuvon tai pikemminkin niiden omistajan saama "pikavoitto" herättää kysymyksen, mihin traktorin voi pysäköidä, jos sillä ollaan työ- tai asiointiajossa kaupunkialueella.
Jaakko Valkiainen
Pysäköinninvalvojat antoivat viime viikolla parkkisakot Riihimäellä rautatieaseman eteen pysäköineiden työkoneiden kuljettajille.

Pysäköinninvalvojat antoivat viime viikolla parkkisakot Riihimäellä rautatieaseman eteen pysäköineiden työkoneiden kuljettajille. Samalla kertaa sakko napsahti kahdelle traktorille, joilla toisella oli perässään peräkärry ja toisella kuljetuslavetti. Lisäksi sakon sai myös kolmas traktori.

Kaikkiaan sakkolappuja kirjoitettiin siis kolme kappaletta.

Pysäköintiratkaisun taustalla oli MT:n toimitukseen tilanteesta kuvan lähettäneen lukijan mukaan se, ettei ajoneuvoyhdistelmille ollut lähialueella tarjolla suurta parkkipaikkaa.

Kolmen ajoneuvon tai pikemminkin niiden omistajan saamat "pikavoitot" herättävät kysymyksen, traktorin voi ylipäätään pysäköidä, jos sillä ollaan työ- tai asiointiajossa kaupunkialueella.

Riihimäen kaupunginlakimies Hannu Tuominen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, ettei hän voi kommentoida yksittäistä tapausta.

Yleisesti Tuominen kuitenkin toteaa, ettei Riihimäen pysäköinninvalvonnassa ole havaittu erityistä ongelmaa työkoneiden pysäköinnissä.

Kaupunginlakimies muistuttaa, että tieliikennelain mukaan tienpidossa tai vastaavassa tiellä tai sen vieressä tehtävässä työssä käytettävän ajoneuvon saa tilapäisesti pysäyttää tai pysäköidä tehtävän vaatimalla tavalla. Tällöinkin on kuitenkin pidettävä huolta siitä, että liikennettä ei vaaranneta.

Isoille työkoneille on muualla kuin työmaan yhteydessä etsittävä lakimiehen mukaan luvallinen pysäköintipaikka. Myös muille isoille ajoneuvoille on etsittävä luvallinen pysäköintipaikka.

Koneyrittäjien liiton toimialapäällikkö Markku Leskinen sanoo, että työkoneiden parkkeeraminen ole hänen mukaansa noussut ongelmaksi koneyrittäjien keskuudessa. Hän lisää, että suuri osa liiton jäsenyrittäjistä toimii enimmäkseen haja-asutusalueilla ja pienemmillä paikkakunnilla, joilla tilaa on enemmän kuin isoissa kaupungeissa.

Myöskään pysäköintiin liittyvät lupa-asiat eivät Leskisen mukaan ole koneyrittäjien näkökulmasta ongelmallisia. Hän ei lähde arvioimaan, minkä verran konealan yrittäjät saavat sakkoja pysäköinnistään.

"Korviini ei ole kantautunut, että sakkoja olisi tullut kenellekään", hän lisää.

Lue lisää