Koneet & autot

Koneviesti: Näin kurottajavalmistaja Diecin maahantuonti siirtyi Juha Parviaisen yritykselle – "Italiassa ollaan hyvin perhekeskeisiä"

Italialainen Dieci on valloittanut kurottajamarkkinoita jo vuodesta 1983 lähtien. Suomessa Diecin kurottajia on reilun vuoden ajan maahantuonut mäntsäläläinen Parviainen Heavy Oy, joka uskoo myynnin kasvuun myös tulevalla vuosikymmenellä.
Arto Turpeinen
Diecin maahantuonti on jaettu Parviainen Heavyn ja Ab Tomas Kjellmannin kesken. Parviaisen vastuulla ovat rakennuskurottajat, Kjellmannilla vastaavasti maatalousmallit. Dieci Mini agri 26.6 -kurottajan suurin nostokorkeus on 5,68 metriä.

Maailmanlaajuiset kurottajamarkkinat ovat kasvaneet tasaisesti koko 2000-luvun. Eri tutkimuslaitosten tilastojen mukaan vuosittaisen myynnin ennustetaan olevan jopa 6–7 prosenttia. Vuonna 2018 kurottajamarkkinoiden arvo oli 5 333 miljoonaa dollaria, vuonna 2026 lukeman ennakoidaan olevan jo 9 597 miljoonaa dollaria. Suurinta roolia markkinoilla näyttelevät rakennuskurottajat, mikä ei kiihtyvän kaupungistumisen myötä olekaan ihme.

Kurottajien valmistajia on suhteellisen vähän, jos määrää verrattaan esimerkiksi pyöräkuormaimien valmistajiin. Osaltaan seikkaan vaikuttavat turvallisuusmääräykset, mikä estää halpatuotteiden päätymisen markkinoille.

Yksi kansainvälisistä kurottajavalmistajista on italialainen Dieci, jonka mallivalikoima sisältää 143 konetta sisältäen kurottajia niin maatalous- kuin rakennuskäyttöön. Mukana on myös teleskooppipuomillisia pyöräkuormaimia sekä betoniautoja ja mini-dumppereita. Lisäksi Dieci valmistaa lisälaitteita, kuten nostokoreja ja erilaisia kauhoja.

Suomessa Diecin maahantuonti on jaettu karkeasti kahdelle eri toimijalle: rakennuskurottajista vastaa Mäntsälästä käsin toimiva Parviainen Heavy Oy ja maatalousmalleista Ab Tomas Kjellmann.

Parviaiselle Diecin maahantuonnin aloittaminen ei ollut sattumaa, sillä Parviaisella on pitkä kokemus kyseisestä merkistä. Aiemmin hänellä oli oma, kurottajanostoihin toimintansa perustanut yritys, joka kuitenkin myytiin Cramolle. Tilalle perustettiin monimerkkikorjaamo. Yhteydet Diecin tehtaalle kuitenkin säilyivät myös uuden yrityksen puitteissa.

”Kerroin tilanteen tehtaalle luovuttuani omista kurottajista, ja samalla pyysin koneiden teknisiä tietoja korjaamon tarpeisiin. Melko nopeasti minuun otettiin yhteyttä ja tarjottiin Diecin maahantuontia. Italiassa ollaan hyvin perhekeskeisiä, joten he halusivat myös Suomen maahantuojaksi pienen perheyrityksen”, Juha Parviainen kertoo.

Parviaisen mukaan toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin.

”Vuosi 2019 on myynnillisesti yllättänyt, tarjouksia on sisällä myös ensi vuodelle. Uskonkin vakaasti merkin ja tuotteen olevan hyvä. Toivottavasti tilanne jatkuu samanlaisena myös jatkossa, eikä maailman epävakaa tilanne vaikuta kurottajamarkkinoihin”.

Diecin kurottajamallisto koostuu useista eri tuoteperheistä. Lue lisää Diecin kurottajamallistosta Koneviestin nettisivuilta.

Lue lisää