Suomalaiset aliarvioivat autoilun kustannuksia – unohtuuko sinulta laskennasta arvonalenema? - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Suomalaiset aliarvioivat autoilun kustannuksia – unohtuuko sinulta laskennasta arvonalenema?

Käytetyn auton kustannukset voivat jäädä jopa alle 200 euroon kuussa.
Jarmo Palokallio
Vanhalla autolla voi päästä edullisiin kuukausikustannuksiin, sillä niitä ei arvonalenema paina.

Suomalaisten arviot autoilunsa kuukausikustannuksia tyypillisesti vähän alakanttiin, ilmenee LähiTapiolan kyselystä.

Keskimäärin vastaajat arvioivat autonsa käyttökustannuksiksi 318 euroa kuukaudessa. Asiantuntijan tekemien esimerkkilaskelmien mukaan arvio ei välttämättä ole kovin kaukana todellisuudesta, mutta autosta riippuen kustannukset vaihtelevat rajustikin.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastaajista 14 prosenttia arvioi auton käyttökustannusten olevan alle 100 euroa kuukaudessa.

Vajaa neljännes arvioi niiden asettuvan 101 ja 200 euron väliin. Lähes yhtä moni asetti haarukan 201–500 euroon.

Vastaajista 5 prosenttia arvioi autoilunsa kustannuksiksi yli 500 euroksi kuukaudessa.

"Tyypillisesti kyselyissä ihmiset arvioivat autoilun kustannuksia jonkin verran alakanttiin", kertoo LähiTapiola Rahoituksen varatoimitusjohtaja Hannu Heliö.

Kuukausikustannusten arvioinnin vaikeuksista kertoi, että 37 prosenttia kyselyyn vastanneista autoilijoista ei osannut vastata kysymykseen.

Suomen autokanta on vanhaa osittain korkeista kustannuksista johtuen. Suomalaiset ajavat keskimäärin 12 vuotta autoilla.

Auton keskimääräinen arvo on arvioiden mukaan 3 600 euroa. Vuodessa suomalainen ajaa autolla keskimäärin 14 000 kilometriä vuodessa.

Autoilun todelliset kuukausikulut vaihtelevat paljon riippuen siitä, minkälainen auto vastaajalla on. Käytännössä vanhemmilla autoilla ajetaan vähemmän ja uudemmille autoilla enemmän.

"Kun otetaan huomioon suomalaisen autokannan korkea keski-ikä ja suositut automallit, eivät vastaajien arviot ole välttämättä niin kaukana todellisuudesta", Heliö myöntää.

Vanhempien autojen keskikulutus sadalla kilometrillä on noin seitsemän litraa ja uudemmilla viisi litraa. Varsinkin vanhemmilla autoilla, joilla ajetaan noin 10 000 kilometriä vuodessa voi päästä noin 200 euron kuukausikustannuksiin.

"Uudehkolla autolla, jolla ajetaan enemmän kustannukset nousevat kuukaudessa helposti lähemmäs 500 euroa", toteaa Heliö.

Autoilun kustannuksia laskettaessa arvon alenema saattaa unohtua. Heliön mukaan on ymmärrettävää, että erityisesti vanhemmilla autoilla ajavat jättävät sen pois laskuista.

Uudemmilla autoilla auton arvonalenema on kuitenkin merkittävä kustannus, jota voi olla vaikea arvioida tarkkaan.

Lue lisää

"En minä, mutta muut..." — Viidennes suomalaisista hermostuu liikenteessä melko usein

Naisten ja miesten ajotottumuksissa raju ero: Miehistä lähes puolet ajaa vuodessa yli 15 000 kilometriä, naisilla osuus on vain vajaa kolmasosa

Mistä kertoo jättiläistöpseli? Miksi suojatiellä menee pyörä? – Tällaisia ovat uudet liikennemerkit

Iltalehti: Li Andersson alentaisi syrjäseutujen tuloveroa Ruotsin mallin mukaan