Koneet & autot

Akkurälläkät vastaavat nykyään teholtaan jo verkkovirralla toimivia kulmahiomakoneita – Koneviesti vertaili seitsemän tehokkaampaa konetta

Akkuteknologia on kehittynyt sähkötyökaluissa roimasti viime vuosien aikana. Lisäksi työkaluissa on useimmiten entistä tehokkaammat ja säästeliäämmät hiiliharjattomat moottorit. Koneviesti testasi, miten seitsemän akkurälläkkää toimi katkaisu- ja hiontatöissä.
Tapio Vesterinen
Koneviesti testasi viiden ampeeritunnin akuilla varustettuja 125 mm akkukulmahiomakoneita erihintaluokista.

Akkukulmahiomakoneen käyttö on huoletonta erityisesti sellaisissa tiloissa, joissa on hankala liikkua. Akkukäyttöisen työkalun kanssa ei tarvitse huolehtia siitä, että virtajohto tarttuisi johonkin kiinni.

Ne ovat parhaimmillaan lyhytjaksoisissa töissä, kuten pulttien tai rautojen katkaisussa ja asennustöissä, pajan ja pihapiirin pikkuhommissa sekä koneessa tai autossa mukana kuljetettavana. Akkurälläköiden suorituskyky riittääkin jo yhdellä akulla hyvin maasto-olosuhteissa tehtäviin pieniin korjaustöihin tai pidemmäksi aikaa esimerkiksi auton peltitöihin.

Vaikka teholtaan parhaat akkukoneet ovat johtokoneiden kanssa samalla tasolla, akkukulmahiomakoneen käyttö raskaammissa ja pidempikestoisissa töissä vaatii hyvää ennakkosuunnittelua sekä reilusti akkuja.

Nykyaikaisesta akkutekniikasta huolimatta akkurälläkkää ei ole suunniteltu yhtäjaksoiseen käyttöön, eivätkä ne tästä syystä ole parhaimmillaan esimerkiksi raskaissa ruosteenpoistotöissä. Akun suorituskyky laskee lämpenemisen vuoksi, kun siitä otetaan pitkäjaksoisesti ulos suuria virtamääriä.

Koneviesti testasi seitsemää 125:n millin laikkaa käyttävää akkurälläkkää, joissa on viiden ampeeritunnin akku. Vertailussa olevien koneiden oli lähtökohtaisesti sovelluttava vähintään kevyehköön ammattikäyttöön. Mukaan vertailuun valikoituivat

• AEG BEWS18-125BL-0

• DeWalt DCG405F

• Einhell AXXIO

• Hikoki G3613DA

• Makita DGA504

• Milwaukee M18 FHSAG125XB

• Ryobi R18AG7

Testilaitteita kokeiltiin monipuolisessa käytössä aina teräsharjakäytöstä katkaisuun ja autopeltitöihin. Kaikki laitteet oli varusteltu hiiliharjattomilla moottoreilla ja Hikokia lukuun ottamatta ne toimivat 18 voltin jännitteellä. Hikokin erikoisuutena oli Multivolt-akut, jotka kykenevät antamaan joko 18 tai 36 voltin jännitettä. Akkuja kuitenkin ladattiin 18 voltin jännitteellä.

Testissä tutkittiin rälläköiden akkukestoa ja käytännön suorituskykyä katkomalla 12-millistä harjaterästä. Jokaisella kulmahiomakoneella katkottiin viiden katkaisun sarjoissa harjaterästä siten, että jokaisen sarjan jälkeen koneen annettiin jäähtyä puoli minuuttia. Kun kone pysähtyi ensimmäisen kerran virran vähyyteen, tulokset kirjattiin muistiin.

Kaikki vertailussa mukana olevat koneet oli varustettu vähintään yhdellä tai useammalla suojajärjestelmällä. Yleisimpiä olivat vahinkokäynnistymisen esto ja ylikuormitussuoja, jotka kuuluivat kaikkien koneiden varustukseen. Lisäksi AEG:ssä on näppäränä yksityiskohtana ylikuormituksesta varoittava valo, jota seuraamalla laukeaminen voidaan estää.

Mikä vertailukoneista väänsi parhaiten ja miten akut kestivät? Mikä merkki vei voiton?

Lue vertailu kokonaisuudessaan Koneviestin nettisivuilta.

Lue lisää